Una Nit dels Museus de rècord
Fins a 90 espais participaran en l'edició de 2023, en la qual es podran visitar 121 exposicions i gaudir de 86 activitats organitzades.
Dissabte 13 de maig tindrà lloc una nova edició de la Nit dels Museus. Fins a 90 equipaments i espais museístics de 8 municipis de l’àrea metropolitana —Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet— formaran part de la programació, xifra que suposa un nou màxim, ja que fins ara l’edició amb més participació havia estat la del 2017, amb 87 centres. Això es traduirà en el fet que es podrà escollir entre 121 exposicions, tant de temporals com de permanents, i més de 80 activitats. Totes amb entrada gratuïta, si bé en determinats casos, sigui per motius d’aforament o per a un desenvolupament correcte de l’activitat, es requerirà inscripció prèvia. El barceloní Martí Melcion és el creador de la imatge de la Nit dels Museus 2023.
Set espais serà la primera vegada que obriran aquesta Nit: l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili; La Model – Espai de Memòria; el Mirador Torre Glòries; el Moco Museum; el MUHBA Bon Pastor; el MUHBA Santa Caterina i el Servei d’Arqueologia de Barcelona – Refugi Antiaeri Plaça del Diamant. Deu centres més no van obrir en l’edició passada i sí que ho faran enguany: el Centre Obert d’Arquitectura – Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; KBr Fundación MAPFRE; el Memorial Democràtic; el MUHBA Casa Padellàs; el MUHBA Fabra i Coats; el MUHBA Sant Honorat; el MUHBA Via Sepulcral; el Museu de Badalona – Jardí de Quint Licini; el Museu Egipci de Barcelona i el Museu Palau Mercader. Més enllà de les col·leccions permanents i que es poden visitar al llarg de tot l’any, algunes de les mostres temporals que es podran descobrir el 2023 seran Digital Impact, al Disseny Hub Barcelona, la primera exposició vivencial d’art exclusivament digital a la ciutat; Sade. La llibertat o el mal, al CCCB, que explora les implicacions estètiques, filosòfiques i polítiques del llegat de l’escriptor llibertí Donatien Alphonse François Sade (1740-1814) en la cultura contemporània; Pioneres, al Museu de la Música, protagonitzada per les dones que es van obrir pas en la música electrònica del segle XX; o Permanent Red. John Berger, a La Virreina Centre de la Imatge, mostra que incideix en el caràcter polític de la trajectòria de Berger i en les seves col·laboracions amb fotògrafs, cineastes, dramaturgs i poetes. En aquest últim espai s’oferirà servei de cangur municipal.
Visites comentades, concerts i tallers
Entre les 86 activitats previstes durant la Nit dels Museus, n’hi haurà per a totes les franges d’edat, i les més habituals seran les visites comentades, dinamitzades o teatralitzades a les col·leccions i exposicions temporals. Però també se’n faran moltes altres. Per exemple, al Cercle Artístic de Sant Lluc podreu participar en una sessió de dibuix amb model en viu; qui vagi al Jardí Botànic de Barcelona (Museu de Ciències Naturals de Barcelona) gaudirà d’una nit de música secreta; al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas, la companyia Terra Teatre hi representarà sis actuacions extretes de l’espectacle El pintor del silenci, en les quals tres personatges amb màscara de pintor faran les seves creacions, i tot seguit convidaran el públic a participar en l’acció; i al Museu de la Ciència – CosmoCaixa es podrà escollir entre sis activitats diferents, entre les quals hi haurà un taller per conèixer materials amb propietats inusuals, o el Planeta Bombolla, un petit planetari fet a la mida dels infants de 5 a 8 anys.
Tota la programació de la Nit dels Museus, en aquest enllaç.