Agenda

Inici » Agenda » Els colors de la tardor

Dissabte, 10 novembre 2018 fins el Dissabte, 10 novembre 2018

D'11.00 a 13.30 h.
Centre d'Informació del Parc de Collserola. Carretera de l'Església, 92.

Gratuït. Places limitades. Cal inscriure's el mateix dia al Centre d'Informació.

Data de publicació: Dimecres, 07 novembre 2018

Els colors de la tardor

Una passejada en família per descobrir els canvis que experimenta la natura en aquesta estació.

Bruns, ocres, torrats, grisos... La tardor s’associa a un grup de tonalitats en la vegetació que ens anticipen l’arribada de l’hivern. Per descobrir aquests colors, el dissabte 10 de novembre, el Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola organitza una passejada temàtica per a públic familiar per les brolles i màquies del seu voltant.

La tardor és una estació caracteritzada per un escurçament de les hores de sol i un descens progressiu de les temperatures. És l’avís de que l’hivern s’acosta i els éssers vius comencen a experimentar canvis per adaptar-se a l’arribada del fred. Tots aquests canvis es fan palesos al passejar per la natura.

Els animals es preparen per hivernar durant una època en que l’aliment és més escàs. Ocells, rosegadors, insectes, granotes i molts altres animals es fan més cars de veure. Les plantes comencen a entrar en fase de latència. Moltes desapareixen de la coberta vegetal, com és el cas de les herbes que es dispersen amb llavors o altres plantes que queden reduïdes a un bulb subterrani, a un rizoma o a un tubercle. Altres, les plantes llenyoses caduques, perden la fulla, després de que aquesta es marceixi i experimenti un canvi de coloració del verd al bru. I les plantes perennifòlies mantenen les fulles a la seva capçada però aturen la seva producció, no en fan de noves i no deixen de crèixer fins que les condicions tornin a ser favorables.

Tot plegat es tradueix en una transició cap a la latència hivernal que se’ns mostra amb els seus propis colors. Els colors de la tardor.

Més informació en aquest enllaç.