Agenda

Inici » Agenda » Felicitats, Josep Comas i Solà

Dilluns, 17 desembre 2018 fins el Dilluns, 17 desembre 2018

De 19.00 a 21.00 h.
Centre Cívic Vil·la Urània. Via Augusta, 102.

Gratuït. Inscipcions, aquí.

Data de publicació: Divendres, 14 desembre 2018

Felicitats, Josep Comas i Solà

Un homenatge a l’il·lustre astrònom i divulgador científic amb motiu dels 150 anys del seu naixement.

El 17 de desembre de 1868 va néixer a Barcelona un dels científics catalans més rellevants de la nostra geografia: l’astrònom i divulgador Josep Comas i Solà. 150 anys després, el dilluns 17 de desembre del 2018, el Centre Cívic Vil·la Urània acull un acte obert a tothom per posar de relleu la seva obra i la repercussió que va tenir en l’astronomia moderna.

L’aniversari se celebrarà en la pròpia casa de Comas i Solà. Efectivament, la modesta edificació de Vil·la Urània, al barri del Farró, fou la seva llar i al mateix temps un dels llocs de treball des d’on va realitzar nombroses observacions i va consolidar part dels seus descobriments. Un recinte situat al carrer de Saragossa, que per cert, apunta directament cap a l’Observatori Fabra, equipament científic del qual ell mateix en fou el primer director.

D’entre les seves contribucions a l’astronomia, cal destacar el descobriment de nombrosos asteroides mitjançant un innovador mètode fotogràfic, la identificació de dos nous cometes, els estudis sobre Júpiter i Saturn, l’observació de nombroses estrelles dobles o l’aportació d’evidències que constaten l’existència d’una atmosfera a Tità, un dels satèl·lits de Saturn.

L’astrònom llegà l’espai a l’Ajuntament de Barcelona i recentment la Vil·la Urània ha estat reconvertida en un centre cívic amb una clara aposta per la divulgació científica. Es tracta d’un espai idoni on celebrar el seu 150 aniversari. L’acte comptarà amb una xerrada de Carles Puig i Pla, de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb què donarà a conèixer la tasca divulgadora de l’homenatjat, i una visita a l’espai expositiu del mateix centre cívic que mostra l’obra de Josep Comas i Solà.

Més informació en aquest enllaç.