Agenda

Inici » Agenda » La quàntica, explicada

Dijous, 12 setembre 2019 fins al Dimecres, 18 setembre 2019

Consultar els horaris als enllaços de les activitats.
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Montalegre, 5.

Gratuït. Requereix inscripció.

Data de publicació: Dimarts, 10 setembre 2019

La quàntica, explicada

L’Estació Beta del CCCB acull trobades amb experts i expertes per aprofundir en el coneixement i aplicacions de la física de l’escala més fonamental.

Què té en comú la física quàntica i l’estudi del cervell? En plena explosió de la societat digital, pot la física quàntica contribuir a visualitzar i interpretar l’immens volum de dades que generem cada dia? Existeix algun tipus de vincle entre aquest àmbit de la física i l’expressió artística? Aquests dies podeu trobar respostes a aquestes i moltes altres preguntes gràcies a les sessions del cicle La quàntica explicada per experts, que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha programat a la seva Estació Beta. Les sessions s’emmarquen en l’exposició Quàntica que es pot visitar fins al 24 de setembre.

La mecànica quàntica descriu el comportament de la matèria a escala més petita. Les molècules, els àtoms i les partícules fonamentals es regeixen per les lleis quàntiques. El coneixement que ha permès adquirir el seu estudi al llarg del darrer segle obre cada vegada més possibilitats d’aplicació a molts àmbits de la recerca, la tecnologia, la cultura i, en general, de les nostres vides. Però la quàntica va molt més enllà. La seva naturalesa fuig sovint de la intuïció i l’enteniment, i la recerca del món tan íntim i alhora tan inabastable pels nostres limitats sentits, esdevé objecte de reflexió i inspiració en àmbits com la filosofia, l’art i moltes humanitats.

Les sessions que ha programat l’Estació Beta al voltant de l’exposició Quàntica se centren en debatre precisament tots aquests aspectes. El dijous 12 de setembre, un expert en òptica quàntica i una experta en biomedicina protagonitzaran la sessió Física quàntica i neurociència; el dimarts 17 de setembre, a Quàntica, l’experiment continua, cinc professionals de la creativitat i un científic posaran sobre la taula la capacitat de les arts per ajudar a entendre i interpretar els principis de la física quàntica; i el dimecres 18 de setembre, la sessió Quàntica i visualització de dades plantejarà el potencial del disseny i la sonidificació per interpretar el món quàntic.

Més informació en aquest enllaç.