Agenda

Inici » Agenda » La Setmana de la Ciència a Barcelona

Dissabte, 14 novembre 2020 fins al Diumenge, 29 novembre 2020

Data de publicació: Dijous, 05 novembre 2020

La Setmana de la Ciència a Barcelona

El gran esdeveniment divulgatiu arriba a la seva 25a edició amb propostes virtuals per a tots els públics.

Del 14 al 29 de novembre, un munt de centres de recerca, universitats, equipaments municipals i entitats de tot Catalunya organitzen activitats amb l’objectiu d’apropar la ciència a tots els públics. És la Setmana de la Ciència, que enguany arriba a la seva 25a edició coincidint amb la situació extraordinària imposada per la covid-19 i tots els reptes que planteja. És per això, que la pandèmia ocupa el tema principal d’aquesta edició, però no és l’únic; a les activitats també es parlarà de ciència-ficció, de química, dels materials del futur, del canvi climàtic i de molts temes més. En el context de les restriccions actuals, la majoria d’activitats d’aquesta Setmana de la Ciència seran online, però no per això seran menys fascinants.

A Barcelona, cal destacar la Setmana de la Ciència als districtes, un esforç conjunt de l’Institut de Cultura, centres cívics, biblioteques i equipaments ambientals com La Fàbrica del Sol per apropar el coneixement científic als veïns i veïnes dels barris de la ciutat. Més de vint activitats ens orienten la mirada cap al futur i ho fan a través de formats tradicionals, com les xerrades i els tallers, i també amb propostes més innovadores, com una poetry slam, que combina ciència i poesia en un espectacle de ritme frenètic, o el joc en línia Ens hi juguem el clima, amb què prendrem accions per combatre l’escalfament global. A més, la programació inclou exposicions al voltant de la literatura científica i de ficció que es podran visitar de manera presencial.

En paral·lel, amb motiu de la Setmana de la Ciència, l’Institut de Cultura ha organitzat una nova proposta per construir un Relat col·laboratiu de ciència-ficció. En el 2020 se celebra el centenari del naixement de tres grans mestres d’aquest gènere: Isaac Asimov, Ray Bradbury i Frank Herbert. En relació amb aquesta triple efemèride, l’esdeveniment convida a qualsevol persona a deixar anar la seva imaginació científica i a participar en una experiència d’escriptura col·laborativa conduïda per deu biblioteques i centres cívics de Barcelona. Les persones participants faran les seves aportacions en aquest relat col·lectiu que anirà agafant forma i que es compartirà al web de Barcelona Ciència un cop finalitzat el cicle.

I encara més. El web de la Setmana de la Ciència també recull diverses propostes organitzades per institucions i entitats de Barcelona, com xerrades, webinars o fins i tot una visita virtual a la planta Melissa, un projecte de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya amb l’objectiu de fer viables les missions espacials tripulades de llarga durada. Però la millor notícia és que enguany, gràcies al format online, podem participar en activitats d’altres municipis, és a dir, podem sortir de la ciutat sense haver de sortir de casa. Aprofiteu l’ocasió!

Més informació al web de la Setmana de la Ciència i a Barcelona Ciència.