Agenda

Inici » Agenda » Petits animals de sis potes

Dissabte, 13 abril 2019 fins al Dissabte, 13 abril 2019

De 10.00 a 13.30 h.
Parc de Collserola.

Gratuït. Cal inscripció prèvia. Més detalls, aquí.

Data de publicació: Dimarts, 09 abril 2019

Petits animals de sis potes

Una sortida per descobrir els insectes de Collserola i la seva funció com a indicadors del bon estat de l’entorn natural.

S’ha acabat l’hivern. Les hores de sol s’allarguen, les temperatures tendeixen a l’alça i la probabilitat de ruixats augmenta, condicions ideals per a què un munt d’éssers vius s’activin després de l’estació freda. L’explosió primaveral cobreix la natura de plantes amb les seves flors i de tota mena d’animals. És un moment òptim per conèixer un tipus de fauna sovint ignorada però que juga un paper crucial en els ecosistemes: els insectes. Per descobrir la importància d’aquests artròpodes i de quina manera la seva biodiversitat actua d’indicadora de l’estat de salut dels hàbitats, els Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha organitzat una sortida entomològica el dissabte 13 d’abril per la serra de Collserola, conduïda pel biòleg Jorge Mederos.

Al bell mig de Collserola, la masia de Can Balasc, del segle XVI, està equipada amb laboratoris, aules, sales de reunions i altres espais per facilitar la recerca. Aquest equipament constitueix avui l’Estació Biològica de Can Balasc, on es realitza recerca en l’àmbit de l’ecologia i les ciències naturals. Aquest històric recinte serà el punt de sortida de l’itinerari entomològic. En companyia de Jorge Mederos, el públic podrà conèixer les espècies més comuns d’insectes del bosc mediterrani, les seves característiques i en què consisteix el projecte de recerca Biodiversitat Insecta Collserola de la mateixa estació biològica.

Una de les finalitats del projecte és estudiar les poblacions d’insectes de Collserola per estimar la qualitat ecològica de la zona. Certes espècies són molt sensibles a les pertorbacions a què se sotmet un ecosistema. Determinats insectes, per exemple, poden mostrar una major vulnerabilitat davant d’una sequera, un incendi o un augment de la contaminació, i la seva presència o absència en una zona pot ser un indicador de que l’ecosistema està en bon estat o que alguna cosa no va bé. Determinar quines espècies són les millors indicadores de la qualitat de l’entorn, passa per estudiar-les amb detall i comprendre les seves relacions amb altres espècies i l’ambient. En un recorregut d’uns 6 kilòmetres al voltant de Can Balasc, les persones participants a la sortida podran conèixer de prop el món dels insectes, el seu gran valor ecològic i quins d’ells son bons candidats a actuar com a indicadors de l’entorn

Més informació en aquest enllaç.