Agenda

Inici » Agenda » Un escàndol sobre residus tòxics

Dimecres, 12 gener 2022 fins al Dilluns, 31 gener 2022

Sales diverses.

Consulteu el programa de projeccions presencials i virtuals.

Data de publicació: Dimarts, 28 desembre 2021

Un escàndol sobre residus tòxics

DOCS Barcelona presenta Arica, un documental d’investigació sobre abocaments il·legals a Xile.

A mitjans dels anys vuitanta, una empresa sueca aboca de manera irregular més de 20.000 tones de residus nocius a la ciutat d'Arica, a Xile. Un temps després, es disparen els problemes de salut en la població de la zona. Aquesta podria ser la sinopsi d'una pel·lícula de ficció, però lamentablement és una història real amb conseqüències catastròfiques. Es tracta d'Arica, un documental que parla de salut, medi ambient, interessos i un terrible succés que mai hauria d’haver ocorregut. Durant el mes de gener, DOCSBarcelona realitzarà diferents projeccions de la pel·lícula, tant online com presencials, a diverses sales i equipaments de la ciutat.

Lars Edman i William Johansson Kalén dirigeixen aquesta peça, que se centra en la recerca que el mateix Edman, d'origen xilè, duu a terme sobre l'empresa Boliden, responsable dels abocaments d’Arica, però també del desastre ecològic d’Aznalcóllar a finals del segle passat. L'audiència podrà veure el recorregut del director durant els catorze anys de la seva recerca, viatjant a Xile i reunint-se amb familiars i víctimes dels abocaments, entrevistant personal de la companyia, fins que aconsegueix reunir les proves suficients per presentar una demanda contra l'empresa, que durant anys havia utilitzat el seu poder per a ocultar l'escàndol i eludir responsabilitats.

El documental va ser exhibit amb èxit al IDFA Frontlight - Festival Internacional de Cinema Documental d'Amsterdam, en el Festival Internacional de Cinema Documental HUMAN de Noruega i el Festival Internacional de Cinema Document Tempo de Suècia. En tots ells, la pel·lícula va rebre crítiques altament positives, entre les quals destaquen la seva visió sobre el capitalisme i la brillant manera en què la història està narrada.

Tota la informació i reserves en aquest enllaç.