Ciència de la A a la Z

Inici » Categories Activitats » Ciència de la A a la Z

La ciència avança per cobrir les demandes de la societat, però el seu progrés també està motivat per la curiositat i per l’afany d’ampliar el coneixement. En aquest context, la denominada ciència bàsica s’endinsa en allò desconegut per trobar respostes a preguntes que ens formulem sense esperar més retorn que ampliar el coneixement. És la ciència que respon als nostres instints d’explorar i conèixer, i que de manera no tan dirigida, també acaba plantejant solucions a problemes reals. Experimenta-la amb les propostes d’aquest espai.

Fes química amb la compra del supermercat

Taller

Per a totes les edats

Espai 18

Dissabte

11:15

Experimenta amb productes quotidians que pots trobar en comerços com supermercats, farmàcies o drogueries per familiaritzar-te amb unes quantes idees bàsiques del món de la química.

A càrrec de Josep Coromines, Ciencia en Acción.

Fem ciència al Virolai

Demostració, Microxerrada

+6 anys

Espai 18

Dissabte

12:15 - 13:30

Seguint el mètode científic, alumnes de Primària i Secundària de l'Escola Virolai duen a terme projectes per poder explicar com i per què funcionen les coses. Sorprèn-te amb els treballs presentats a la Fira de Projectes de Ciència per l’alumnat d’aquest centre, de la mà del mateix alumnat.

A càrrec d’alumnes de l’Escola Virolai.

Exploradors i inventores

Demostració

+6 anys

Espai 18

Dissabte

13:45

Els i les alumnes de Primària de l’Escola Tàber duen a terme una sèrie d’experiments científics durant la sisena hora. Descobreix-los! Són experiments fets i explicats per nens i nenes que alhora serveixen per engrescar a d'altres nens i nenes.

A càrrec d’alumnes de l'Escola Tàber amb l'acompanyament de La Mandarina de Newton

Resol el trencaclosques dels reptes globals

Concurs, Jocs

+6 anys

Espai 18

Dissabte

15:30 - 16:25

La ciència dóna solucions, però els grans problemes no tenen solucions úniques sinó complexes. Prendre la millor decisió passa per la implicació social i política. A través d’un joc de rol, utilitza el diàleg i el pensament crític per, entre tots, trobar la millor solució a un problema global.

A càrrec de Scientists Dating Forum.

El projecte Wish-One

Microxerrada

8-16 anys

Espai 18

Dissabte

16:35

Alumnes dels col·legis San Pedro i Sagrada Família han emprès un projecte que culminarà amb el llançament d’un globus-sonda a l’estratosfera per recollir dades i imatges per a l’estudi científic. Coneix els detalls d’aquest projecte de recerca de la mà dels seus protagonistes.

A càrrec de José Luis Vázquez-Poletti i Jorge Onsulve, Bit Lab Cultural, i l’alumnat dels col·legis San Pedro i Sagrada Família.

ArsGames, videojocs a escoles i instituts

Demostració

8-16 anys

Espai 18

Dissabte

17:30

ArsGames investiga com es poden transformar les dades obertes en informació accessible i, alhora, perquè aquesta es transformi en una experiència interactiva a través de dinàmiques de joc. Descobreix com aquesta entitat promou i gestiona projectes relacionats amb els videojocs mitjançant pedagogia, formació, recerca, inclusió digital i participació ciutadana.

A càrrec d’Associació ArsGames.

Phablabs Challenge: construcció d’un escàner de fulla de llum

Demostració

+12 anys

Espai 18

Dissabte

18:25

Un equip d’estudiants de Batxillerat ha desenvolupat un prototip que utilitza tecnologia fotònica per poder veure coses amagades dins d’un material fluorescent sense tocar-lo. L’Institut de Ciències Fotòniques els proposà aquest repte en el marc del projecte europeu PhabLabs 4.0. Vine a conèixer el resultat!

A càrrec Joana Majó, Miquel Nasarre, Ferran Batllori i Víctor Maín. Escola Pia Nostra Senyora.

A la recerca de dades per fer bioarqueologia

Taller

7-16 anys

Espai 18

Dissabte

19:25

El pol·len, les llavors i els carbons són elements biològics que amaguen informació del passat. El seu estudi fa possible la disciplina anomenada bioarqueologia. Vols posar-ho en pràctica? Separa aquests elements de la terra amb un sedàs, contempla’ls, identifica’ls amb la lupa i converteix-te en bioarqueòleg.

A càrrec de Santi Riera i Carme Miró, Servei d’Arqueologia de Barcelona, El Born Centre de Cultura i Memòria, Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Mare, pare, me’n vaig a viure al lab

Debat

+16 anys

Espai 18

Dissabte

20:40

En ciència, els i les estudiants de doctorat passen moltes hores al laboratori. Viu de prop el seu dia a dia i coneix els beneficis socials del seu treball, i les dificultats i satisfaccions que passen per aconseguir acabar la tesi i obrir-se camí en el món de la recerca.

A càrrec de David Cabrerizo i Judith Vinaixa, Fundació Institut Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

Mapa

1. Microxerrades
2. Núvol de Dades
3. Reptes Matemàtics
4. Realitat Virtual: la Màquina per a Ser Algú Altre
5. La Revolució Tecnològica
6. Realitat Virtual: Viatge a l’Interior del Cos Humà
7. Escenari Til·lers
8. La Màquina de Pensar

9. Escenari Debats
10. Robots i Makers
11. Viure Més...
12. ...Viure Millor
13. Escape Room Amgen
14. Observatori Astronòmic
15. Estació Espacial
16. Punt de Sortida d’Itineraris

17. Domo 360°, Que Hi Ha Algú? Obra Social "la Caixa"
18. Ciència de la A a la Z
19. Escenari Umbracle
20. Zinematik
21. Biblioteca
22. Pakonstein
23. Museu Martorell
24. Ciència Ciutadana: Joc ×Aire

25. Ciència Ciutadana
26. L’Entorn en Equilibri
27. La Ciutat Viva
28. La Terra en Transformació
29. Castell dels Tres Dragons
30. Espai 0-6
31. La Condensadora del Demà
32. Titeretú
33. Nissan