
Ciència Ciutadana als Barris

A través d’alguns dels projectes de ciència ciutadana de l’Oficina, veïns i veïnes de diferents zones de Barcelona duen a terme una recerca real amb un impacte directe sobre el barri. En aquest programa, els equipaments s’hi sumen al programa i actuen com a epicentre de reunió, preparació i discussió dels projectes, que impliquen a diversos col·lectius.
El veïnat, les escoles, la comunitat científica i les entitats locals són els grans protagonistes de la recerca que s’inclou dins d’aquest programa. Gràcies a aquests col·lectius, Ciència Ciutadana als Barris constitueix una aposta per reforçar les pràctiques d’una recerca participada que dóna resposta a les inquietuds dels barcelonins i les barcelonines.
Com funciona
Ciència Ciutadana als Barris inclou un procediment comú, amb els passos següents:
Plantejament d’un repte. Una inquietud social, ambiental o de salut que afecti el barri i que mobilitzi centres cívics, centres educatius i diversos col·lectius. Es parteix d’una pregunta de recerca, una hipòtesi.
Recollida de dades. Treball de camp i anàlisi per poder donar resposta a la pregunta de partida amb eines, recursos i acompanyament de projectes de ciència ciutadana ja existents.
Resultats i interpretació. S’analitzen i es discuteixen els resultats col·lectivament, incloent-hi les contribucions d’altres projectes de ciència ciutadana.
Acció. Es presenta el procés de recerca a la ciutadania, juntament amb recomanacions per a l’adopció de noves polítiques que responguin d’una manera eficaç a la inquietud que ha motivat la recerca.
Els barris

A primera línia de mar i sotmès a una enorme activitat turística i lúdica, aquest barri s’enfronta al repte de preservar el medi ambient marí de l’impacte humà.
Projecte associat: Observadors del Mar
Equipament dinamitzador: Centre Cívic Barceloneta.
Participants: Veïns i veïnes del barri i alumnes de l’Escola Mediterrània, l’Escola Sant Joan Baptista, l’Escola La Salle i l’Institut Narcís Monturiol.
Quan s’ha desenvolupat: 2016, 2017.

Al cor de la ciutat, aquest barri compta amb el desafiament de conciliar la mobilitat amb el benestar i la salut de les persones que hi habiten i treballen.
Projecte associat: Citi-Sense
Equipament dinamitzador: Centre Cívic Urgell.
Participants: Veïns i veïnes del barri i alumnes de l’Institut Ernest Lluch.

Barri d’estructura urbanística diversa que combina zones d’habitatges amb grans equipaments lúdics, com el Futbol Club Barcelona, i científics, com el campus universitari.
Projecte associat: Beepath
Equipament dinamitzador: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart.
Participants: Veïns i veïnes del barri.

A cavall entre la ciutat i la natura, el Guinardó va estar ocupat per camps de conreu, pedreres, pastures i masos fins la irrupció urbanística del segle passat.
Projecte associat: Plant*tes
Equipament dinamitzador: Centre Cívic Guinardó.
Participants: Veïns i veïnes del barri.

En contacte amb el municipi de Santa Coloma de Gramenet, és un barri històricament molt lligat a l’aigua, al estar situat a la ribera del Besòs i al pas del Rec Comtal.
Projecte associat: Mosquito Alert
Equipament dinamitzador: Centre Cívic Bon Pastor.
Participants: Veïns i veïnes del barri i alumnes de l’Escola Bon Pastor.

El barri és testimoni de la recuperació ecològica del riu Besòs, al segle passat un dels més contaminats d’Europa, i la creació del Parc Fluvial del Besòs en el seu tram baix.
Projecte associat: RiuNet
Equipament dinamitzador: Centre Cívic Baró de Viver.
Participants: Veïns i veïnes del barri i alumnes de l’Institut Dr. Puigvert i l’Escola L’Esperança.

Ubicat a la zona alta de Barcelona, aquest barri va ser l’última població en unir-se a la ciutat. Per aquest motiu, és un barri que continua mantenint l’essència del poble que va ser.
Projectes associats: BioBlitz Barris i Líquens de Barcelona
Equipaments dinamitzadors: Centre Cívic Casa Orlandai, Centre Cívic Vil·la Urània.
Participants: Associació Veïns de Sarrià, Mapa Verd Sarrià més Sostenible.

En plena Ciutat Vella, el Raval és un barri ben viu caracteritzat per carrers estrets, atapeïts, l’elevada interculturalitat dels seus veïns i veïnes, i una gran pressió turística.
Projecte associat: Mapa Sonor
Equipament dinamitzador: Casal de Barri Folch i Torres.
Participants: Xarxa Veïnal del Raval.
Quan s’ha desenvolupat: 2019.

Zona de l’Eixample amb un dens entramat de passatges, carrerons, cases petites i tallers, testimonis d’un passat industrial que contrasta amb el ritme de vida actual d’un barri on la Sagrada Família atrau un enorme volum de turistes.
Projecte associat: Mapa Sonor
Equipament dinamitzador: Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte.
Participants: Grup de Gent Gran del Barri.
Quan s’ha desenvolupat: 2019.

Barri jove de muntanya al peu de Collserola, urbanitzat al final dels anys cinquanta en un entorn de torrents i desnivells per sobre de la ronda de Dalt. De fet, un 60% de l'àrea pertany al parc natural.
Projecte associat: Plant*tes
Equipament dinamitzador: Sala Polivalent Montbau.
Participants: Veïns i veïnes, AFA Escola la Baloo, Hospital Vall d’Hebrón.
Quan s’ha desenvolupat: 2018.