Collide International

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura han establert una aliança amb el CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules, amb l’objectiu de fomentar la interacció de les arts i les ciències a través del programa Collide International. Emmarcada en el Pla Barcelona Ciència, aquesta aliança permet la residència artística combinada al CERN i una fàbrica de creació de referència a Barcelona, i contempla el desplegament d’accions educatives al voltant de la relació entre ciència i art. Es tracta, per tant, d’una col·laboració que permetrà contribuir a l’èxit de Collide International en el període 2019-2021.
 

El Premi Collide International

Collide International és un dels programes centrals d’Arts at CERN, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el CERN pel període 2019-2021. El premi es tradueix en una convocatòria artística anual establerta al CERN que convida a artistes o col·lectius de qualsevol nacionalitat i edat, a presentar una proposta de projecte artístic a desenvolupar com a part d’una residència, i a treballar i inspirar-se al costat d’una extraordinària comunitat científica al CERN. Barcelona, a través de la participació de l’Institut de Cultura i de l’Ajuntament, és la tercera ciutat que col·labora amb el programa després de Linz (en col·laboració amb Ars Electronica) i Liverpool (en col·laboració amb FACT).

 

Detector CMS en el Gran Col·lisionador de Partícules, CERN, Ginebra. Cortesia de CERN/Mónica Bello

A través del premi Collide International es vol desafiar i transformar la manera com l’art i la ciència es troben, i com la ciència pot influir a l'hora de crear noves formes d’expressar l’art. En aquest marc, la convocatòria del premi s’obrirà un cop per a cadascun dels anys de l’aliança, això és el 2019, 2020 i 2021. La primera convocatòria, la del 2019, s’ha tancat el 31 de maig i l’elecció de la persona o col·lectiu guanyador l’ha realitzat el jurat el 19 i 20 de juny.

En cada una de les convocatòries, el premi concedeix una residència de tres mesos a una persona professional o un col·lectiu de fins a tres artistes per a què pugui ampliar la seva investigació i innovar. Durant dos mesos, aquesta residència es realitza al mateix CERN, a Ginebra, treballant en contacte amb professionals de l’àmbit de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i del món del laboratori. I durant el mes restant, l’estada és a la Fabra i Coats, Fàbrica de Creació i Centre d'Art Contemporani de Barcelona, on la persona guanyadora del premi pugui provar noves idees, ampliar horitzons i relacionar-se amb comunitats artístiques i científiques locals així com aprofundir en els programes culturals de la ciutat.

 

L’artista en residència Yunchul Kim i la científica Despina  Hatzifotiadou en el detector ALICE, CERN (Ginebra)

És per tant en aquesta segona fase a Barcelona on l’artista seleccionat té l’oportunitat d’ampliar i aplicar la seva recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat. L’ambient obert i col·laboratiu de la Fabra i Coats, amb un ampli programa d’exposicions i projectes comunitaris, ofereix a l’artista un entorn excel·lent per reflexionar i contextualitzar l'obra. Barcelona és una ciutat vibrant que combina la tradició més artística i innovadora amb la investigació científica més avançada, i condueix així a l’aparició de noves expressions artístiques que van més enllà de les disciplines tradicionals.

A més del premi per a realitzar la residència, les convocatòries també contemplen diverses mencions d'honor. Les persones que rebin aquesta menció podran gaudir d'una visita de dos dies al CERN com a artistes convidats o convidades. Al menys una d'aquestes mencions ha de ser per a una persona o col·lectiu de Barcelona.
 

Més informació

 


 

 

Notícies

Rosa Menkman guanya la primera edició del premi Collide International Barcelona

18 juliol 2019

El programa Collide International, al Sónar+D

04 juliol 2019