Pla Barcelona Ciència

Hipàtia

Creació del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, de periodicitat anual.

El Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia s’inscriu dintre del Programa “Barcelona Ciutat de Ciència”, que recull el compromís de la ciutat de Barcelona amb la ciència, i persegueix, en últim terme, projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació cap a la mateixa ciutadania.

Premi Hipàtia

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Academia Europaea - Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), convoca al 2018 la primera edició del premi amb l’objectiu de contribuir a la visibilitat de la ciència, així com de promoure, reforçar i maximitzar en l’àmbit europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

Amb la celebració d’aquest premi, es pretén donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència donant suport al coneixement científic i a la investigació en diferents àrees.

La denominació del premi com a Hipàtia vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (c. 355-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.

El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

El premi tindrà un cicle triennal i alternarà cada any les tres grans àrees del coneixement:

a) ciència i tecnologia

b) ciències de la vida i de la salut

c) humanitats i ciències socials

Entre les 23 candidatures rebudes a la primera convocatòria, en la modalitat de Ciència i Tecnologia, el Comitè Avaluador atorga el guardó al doctor László Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el mon, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat.

El guardó compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros, que es donen en un acte en el qual el guanyador pronuncia una conferència al Saló de Cent en relació a la seva carrera investigadora.

Per a més informació sobre la convocatòria actual i les bases del premi, feu clic aquí.