A fons

Inici » Barcelona ciència » A fons

Un recull de converses amb persones rellevants per aprofundir en el coneixement científic i les seves interaccions amb la societat i la cultura.

 

Dani Jiménez

Físic i divulgador científic

 

Dani Jiménez a fons

 

El mediàtic i popular Dani Jiménez aconsegueix connectar la ciència amb el seu públic gràcies a més d’un centenar d’espectacles i tallers que cada any duu a terme junt amb l’equip de la companyia CreaCiència, fundada per ell mateix fa més de divuit anys. Coincidint amb la celebració de la 15a Festa de la Ciència, de la qual n’és un participant assidu, parlem amb ell de la divulgació com a element clau en la democratització de la ciència i en el despertar de noves vocacions.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Josep M. Vilalta

Secretari executiu de l’ACUP i director de la GUNi

 

Josep M. Vilalta a fons

 

Especialista en gestió i polítiques públiques, en polítiques educatives i gestió universitària i de recerca, Josep M. Vilalta és el secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i director de la Xarxa Global d’Universitats per a la Innovació (Global University Network for Innovation, GUNi). A les portes de la celebració a Barcelona de la Conferència Mundial d’Educació Superior UNESCO 2022, parlem amb ell sobre les repercussions d’un esdeveniment internacional d’aquesta magnitud, i del present i el futur de les universitats públiques, la recerca i l’ensenyament superior en general.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Judit Carrera

Directora del CCCB

 

Judit Carrera a fons

 

Centra el seu interès en el pensament crític, la cultura i tot el que té a veure amb el món contemporani. Va escollir les Ciències Polítiques com a carrera que obre més portes de les que tanca i després de realitzar un postgrau a París i treballar a la UNESCO durant una temporada, va tornar a Barcelona on inicià la seva aventura al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), del qual és directora des del 2018.

Parlem amb la Judit Carrera sobre el rol de la ciència i la tecnologia com a elements clau de la cultura d’avui i dels seus vincles amb la societat.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Núria Jar

Periodista científica

 

Núria Jar - A fons

 

Especialitzada en ciència i salut, el 2023 la periodista Núria Jar s’embarcarà junt amb sis dones més a una missió tripulada a la Mars Desert Research Station, una estació de recerca a la superfície de Mart simulada al desert de Utah. Ho farà a bord de la missió Hypatia I, que a més dels objectius de la recerca també vol contribuir a despertar noves vocacions científiques entre nenes i noies. Amb ella parlem d’aquest projecte enterament femení i de les qüestions de gènere en l’àmbit científic.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Susana Navarro

Consorci d'Educació de Barcelona

 

Susana Navarro - A fons

Formada en Pedagogia i especialitzada en les noves tecnologies aplicades en l’àmbit educatiu, la Susana Navarro és la referent dels programes educatius en els àmbits STEAM (de les sigles angleses Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i de sostenibilitat al Consorci d'educació de Barcelona (CEB). Amb ella parlem de la necessitat de l’enfocament STEAM a les aules, de la transversalitat d’aquests coneixements, de vocacions en matèries científiques i tecnològiques, i d’algunes col·laboracions del CEB amb Barcelona Ciència i Universitats, entre altres temes.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Anna Omedes

Directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

Anna Omedes - A fons

 

Biòloga especialitzada en comportament animal, dirigeix el Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de la seva creació. Prèviament va ser directora del Museu de Zoologia quan aquest i el Museu de Geologia, ambdós al parc de la Ciutadella, encara funcionaven com a equipaments independents. A les portes de la seva jubilació, repassem amb ella tres dècades d’història marcades pels constants canvis organitzatius i estructurals del Museu. També conversem sobre l’impacte social, cultural i científic d’aquesta emblemàtica institució, i avancem els reptes de futur a què s’enfrontarà la persona que prengui el seu relleu.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Michele Catanzaro

Periodista científic

 

Michele Catanzaro

Nascut a Roma, Michele Catanzaro porta anys instal·lat a Barcelona on treballa com a periodista científic per a diversos mitjans. És físic, però després de doctorar-se va decantar la seva carrera cap al periodisme. Amb ell parlem de periodisme, comunicació i divulgació i la seva importància per despertar el sentit crític de la ciutadania i implicar la societat en els temes de ciència.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Nalini Nadkarni

Premi Nat 2021

 

Nalini Nadkarni

 

La biòloga Nalini Nadkarni ha dedicat tota la seva vida a la recerca en ecologia forestal, a transmetre el seu coneixement i a connectar la societat amb la natura. La seva intensa trajectòria en recerca, divulgació i educació ambiental li ha valgut el Premi Nat 2021 que atorga el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i que el passat 27 d’octubre va rebre de la mà de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Arran del premi, mantenim una conversa amb Nalini Nadkarni sobre la seva afició en enfilar-se els arbres, l’ecologia de les cobertes forestals i la necessitat de la humanitat de reconnectar amb la natura.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Núria Salán

Enginyera metal·lúrgica

 

Foto de Núria Salán

 

Apassionada per la tecnologia, a més de la seva tasca com a enginyera metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i actual presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, la Núria Salán sempre ha lluitat per la igualtat, els drets i les oportunitats de les dones d’un sector majoritàriament masculí. Amb ella parlem de gènere, vocacions, ensenyament i cultura científica i tecnològica.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Cristina Villanueva

Investigadora a l'Institut de Salut Global de Barcelona

 

Foto de Cristina Villanueva

 

L’aigua i la conservació del medi ambient ocupen un dels llocs principals en la llista de prioritats de la Cristina Villanueva. Professora associada de recerca a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la seva especialització se centra en l’estudi de la qualitat de l’aigua i la seva relació amb la salut, així com en l’epidemiologia ambiental. La Cristina és la investigadora principal del projecte AiguaBCN, el qual va rebre una de les subvencions per a recerca i innovació en la convocatòria del 2019 que atorguen l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació "la Caixa" en el marc del Pla Barcelona Ciència i que s’ha desenvolupat al llarg del 2020. En aquesta conversa, ens parla de la seva vocació com a científica, de la igualtat en el món de la recerca, dels seus interessos i motivacions, i ens avança algunes de les conclusions del projecte.
 

> Llegir l'entrevista <

 

Black Quantum Futurism

Guanyadores del Premi Collide 2020

 

Foto de Black Quantum Futurism

 

Black Quantum Futurism és un col·lectiu artístic amb seu a Filadèlfia format per Camae Ayewa i Rasheedah Phillips que ha rebut el premi Collide 2020. Parlem amb les artistes sobre les seves idees que vinculen la física quàntica i les tradicions negres/afro actuals, i el seu projecte d'investigació CPT Symmetry and Violations, que desenvoluparan durant la seva pròxima residència combinada al CERN de Ginebra i en l’Hangar, a Barcelona.
 

> Llegir l'entrevista <

 

< Barcelona Ciència