Itinerari Margaret Hamilton

Dones en ciència i astronomia

Arrel del cinquantè aniversari de l'arribada a la Lluna, a la Setmana de la Ciència, del 8 al 17 de novembre, volem parlar de la figura de Margaret Hamilton, una dona matemàtica i científica computacional. Va participar en l'elaboració del programari de navegació de les naus Apollo que van realitzar els primers viatges a l'espai. A partir de l'exemple de Hamilton, parlarem d'astronautes, observarem estrelles, anirem a la Lluna, coneixerem les matemàtiques i els aparells necessaris per a viatjar per l'espai i reivindicarem el paper de les dones en la ciència al llarg de la història.
 

Del 8 al 17 de novembre 

 • 10 a 19 h - La missió Apollo 11. Vídeo recull de la col·lecció de fotografies sobre la missió Apollo 11 on es poden veure els preparatius previs, el viatge a la Lluna i la tornada a la Terra. Col·lecció cedida per Lluís Veciana Gramunt. Centre Cívic Vil·la Urània.
   

Divendres 8 

 • 10 a 14 i 16 a 20 h - Exposició: 50è aniversari de l’arribada a la Lluna. Exposició temàtica amb llibres, documentals i pel·lícules per commemorar que fa 50 anys que l’astronauta Neil Armstrong va trepitjar la Lluna. Biblioteca Montserrat Abelló.
 • 17.30 a 19 h - Mòbils de constel·lacions en 3D. Activitat infantil. Cal inscripció prèvia. Centre Cívic Vil·la Urània.
   

Dilluns 11 

 • 18.30 h - Sputnik, la cursa espacial i satèl·lits "low cost". La història de l'era espacial com mai no l'heu sentida. Gemma Cirac (Universitat Pompeu Fabra). Palau de la Virreina.

Dimarts 12

 • 12 a 13.30 h - Mirant el cel. Astronomia I. Descobriràs un Sistema Solar diferent, sabràs i identificaràs els estels i les constel·lacions tot mirant al cel a ull nu. Sense coneixements previs. Amb Alejandro Rubio, de l’Associació Catalana de Conservació del Patrimoni Científic. Consultar el preu. Casa Orlandai.
 • 19 h - Jugant amb la llum. Dins del cicle Art i Tecnologia. A càrrec de Playmodes. Biblioteca Poblenou - Manuel Arranz.
   

Dimecres 13 

 • 18 h - Conferència sobre la llum a l'univers. La llum que ens arriba de les estrelles i galàxies ofereix molta informació astrofísica i ens remet al passat de l'Univers. Hi ha molta més llum del que sembla! Cal inscripció prèvia. Centre Cívic Vil·la Urània.
   

Dijous 14 

 • 19 h - Xerrada: 50 anys de l'arribada a la Lluna. Casa Orlandai.
 • 19 a 20 h - L’enginy (in)visible. Parlarem de la poca visibilitat que, històricament, han tingut els enginys i invents fets per dones. A càrrec de Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart".
 • 20 a 21.30 h - Observació astronòmica des del terrat. Pujarem al terrat de la Casa Orlandai per mirar i observar el cel d’una manera nova i diferent. A càrrec d'Alejandro Rubio, de l’Associació Catalana de Conservació del Patrimoni Científic. Casa Orlandai.
   

Divendres 15 

Més activitats