Itinerari Narcís Monturiol

Invents i mobilitat en el passat i el futur

Amb motiu del bicentenari del naixement del enginyer i inventor català Narcís Monturiol, en aquesta Setmana de la Ciència, del 8 al 17 de novembre, parlarem del passat, el futur i la ficció dels enginys i invents que han permès i facilitat la mobilitat de les persones i l'exploració del món. A més, reflexionarem sobre què és la ciència i què vol dir ser científic. Del submarí Ictineu de Monturiol al transport sostenible, passant per Frankenstein i els primers jocs d'ordinador, realitzarem un gran viatge per la història, el moment actual i el futur de la ciència i l'enginyeria.
 

Del 8 al 17 de novembre 

 • 17 a 20 h - Toca i prova. Experimentem amb l’exposició "Toca i prova" de la sala infantil. Voleu saber com fer una alarma per adonar-vos que algú ha entrat a la vostra habitació? O veure l’arc de Sant Martí sense sol i sense pluja? Biblioteca Montserrat Abelló.
   

Divendres 8 

 • 19 h - Inauguració d'exposició: 20 anys de Matrix. Selecció d’imatges i objectes sobre l’univers que la pel·lícula "Matrix" va crear. Disseny i realització: Carlos López i Francisco José Bueno. Centre Cívic El Coll - La Bruguera.
 • 19.30 h - Conferència cancel·lada! "Matrix, realitat i ficció".
   

Dilluns 11 

Dimecres 13 

 • 19 a 20 h - Una proposta per exemplar el concepte de què és científic. És donaran respostes a les següents preguntes: Per què el món és intel·ligible? Per què les matemàtiques van tan bé per entendre’l? Quina és la finalitat de la ciència? A càrrec de Joan Fonollosa, Enginyer Industrial. Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart".
   

Dijous 14 

 • 10 h - Clowntífics: Teatre científic infantil per a no parar de riure. Orilo i Arlequino, dos científics que treballen en el Laboratoriodelmundorio, s'enfronten a un gran repte: preparar els experiments científics més impressionants que mai s'hagin realitzat. T'atreviràs a ajudar-los? A través de l'experimentació i el joc aprendrem conceptes científics que potser un dia et permeten llançar un coet! Centre Civic Tomasa Cuevas - Les Corts.
 • 18 h - Conte i taller: Inventores i científics! Explicarem contes sobre el món de la ciència i junts fabricarem invents que ens emportarem a casa. A càrrec d'Anna Casals. Biblioteca Montserrat Abelló.
   

Divendres 15 

 • 18.30 h - Monturiol, Babbage i jocs d’ordinador. Xerrada sobre el paper del joc en el desenvolupament científic i tecnològic. A càrrec d'Ignasi Medà (Centre d'Història de la Ciència, UAB - TecnoCampus). Palau de la Virreina.
 • 19.30 h - Cinema i debat. El monstre de Frankenstein a través de Karloff. Reflexió al voltant de l’obra de Mary Shelley, autora de “Frankenstein o el modern Prometeu. Amb Valeria Pedrosa i Jorge R. Ariza. Centre Cívic Can Deu.
   

Dissabte 16

 • 11.30 a 12 h - Visita a la seu de la RACAB. Visita guiada a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) Institució amb més de 250 anys d’història albergada en un edifici del segle XVIII, en ple centre de la ciutat. Cal inscripció prèvia. Centre Cívic Vil·la Urània. 
   

Més activitats