Itinerari Ramon Margalef

Ecologia, natura i el repte del canvi climàtic

Enguany es compleixen cent anys del naixement de Ramon Margalef i López, el primer catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona i de tot l'Estat. Potser un dels científics catalans més importants del segle XX, Margalef va ser, a parts iguals, un entusiasta estudiós, un reconegut docent i un divulgador convençut. En aquesta Setmana de la Ciència, del 8 al 17 de novembre, volem retre homenatge a Margalef amb una sèrie d'activitats que donaran a conèixer la natura urbana que ens envolta, ens faran partícips de la investigació actual i ens plantejaran els reptes del futur.
 

Divendres 8 

Dissabte 9 

 • 9 a 10 h - Caminada: Quins arbres fan els boscos de Vallvidrera? Alzines o potser són sureres? Pins, sí però pi blanc o pinyer? Si volem conèixer més els arbres del nostre entorn, tenim eines per fer-ho. A càrrec de Patrícia Rovira, biòloga, educadora ambiental i especialitzada en sostenibilitat. Cal inscripció prèvia. Centre Cívic Vallvidrera Vázquez Montalbán.
 • 10.30 a 13.30 h - Ruta: Líquens de Barcelona. Els líquens són organismes molt sensibles a la contaminació i uns excel·lents bioindicadors de la qualitat atmosfèrica tal i com descobrirem en aquesta sortida pel Turó Parc. A càrrec de Laura Force i Antonio Gómez-Bolea. Cal Inscripció prèvia. Centre Cívic Vil·la Urània en col·laboració amb La Fàbrica del Sol.
   

Diumenge 10 

 • 9.45 h - BioBlitz: Itinerari líquens. Lloc de sortida: Jardins de Sentmenat. A càrrec de Laura Force, liquenòloga Organitzat per Ecocomissió casa Orlandai, Fundació Ciència en Societat i Ecodiumeges. Casa Orlandai.
   

Dilluns 11 

 • 19 h - La biosfera i l’antropocè. Cicle de cinema ambiental claqueta i acció: canvi climàtic i mobilitat sostenible, amb Jaume Terrades, Ecòleg (UAB_CREAF), i Oriol Porcel, dinamitzador. Biblioteca camp de l’Arpa - Caterina Albert.
   

Dimarts 12 

Dimecres 13 

 • 20 h - La protecció de la natura a Catalunya al segle XX, d’una visió forestal a una més ecològica i integral. Judit Gil (Centre d'Història de la Ciència, UAB). Palau de la Virreina.
   

Divendres 15 

 • 12 a 13,30 h - Taller d’extracció d’ADN. L’ADN és la biomolècula que conté les instruccions genètiques pel funcionament dels éssers vius. Vine i experimenta en primera persona com s’extreu l’ADN de les fruites tal i com es faria en un laboratori. Cal inscripció prèvia. Centre Cívic Vil·la Urània.
   

Dissabte 16 

 • 11 h i 13 h - Escapa’t del canvi climàtic. Una sala d’escapament amb un repte mediambiental: escapar del canvi climàtic. A càrre d'educadores de la Fàbrica del Sol. Cal inscripció prèvia. La Fàbrica del Sol. Primera sessióSegona sessió.
   

 

Diumenge 17 

 • 10.30 h - Mapatge de líquens de Barcelona. Sortida als jardins de Vil·la Amèlia. Casa Orlandai.
   

Dilluns 18 

 • 19 h - Xerrada: Els humans en la natura. Cicle Visions de la Ciència "Margalef - Un gran ecòleg del segle XX". A càrrec de Jordi Flos, professor de Biologia (UB). Biblioteca Vila de Gràcia.
   

Més activitats