Un any de Canòdrom! L’Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica de Barcelona

L’1 d’abril passat, l’espai dedicat a la innovació democràtica i digital va celebrar el seu aniversari amb diverses activitats per a tots els públics.

Canòdrom
12/04/2022 - 06:29 h - Participació Ajuntament de Barcelona

El Canòdrom, l’espai de referència en innovació democràtica i tecnològica de l’Ajuntament de Barcelona, celebra el primer any de vida. Un sol any de vida però molt fructífer, en tenir, a dia d’avui, una vintena de projectes especialitzats, lloc de treball per a més de vuitanta persones i centre de formació per on han passat prop de tres mil persones.

1.753,7 metres quadrats d’innovació + cultura digital + participació.

Per commemorar aquesta data, l’1 d’abril passat es va organitzar el I Festival Canòdrom 1.753,7 m2: innovació + cultura digital + participació, un títol que fa referència a la superfície que ocupa aquest espai emblemàtic al barri del Congrés i els Indians. El Canòdrom va oferir un programa divers d’activitats obertes a la ciutadania i pensades per a tots els públics.

Es va inaugurar, per exemple, l’exposició “El país d’internet”. La mostra reflexiona sobre com internet s’ha convertit en el país més gran del món, amb 4,66 bilions d’habitants, i alerta sobre els perills de la concentració de poder en mans d’algunes de les principals empreses tecnològiques.

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, va participar en la conversa “Tecnologia, poder i resistència”, un espai de diàleg sobre l’explotació de dades, els algoritmes, la discriminació digital, els drets digitals i sobre com pensar un internet més democràtic.

El festival també va comptar amb el duo de còmiques Oye Polo, grans coneixedores dels problemes de l’esfera digital, que es van sumar en aquesta jornada festiva al Canòdrom, amb un monòleg explosiu a dues veus amb el seu to característic de crítica social des d’una perspectiva feminista.

Projectes digitals tecnològics democràtics

El Canòdrom també presenta projectes residents capdavanters en tecnologia ètica i democràtica que, pel fet de ser residents, reben acompanyament i suport per desenvolupar-se i utilitzen les activitats de l’espai per a la seva activitat. Les residències també volen ser un espai estimulant i de creació col·lectiva, on es pugui intercanviar idees, col·laborar i trobar sinergies amb altres projectes propers.

En l’actualitat en formen part projectes al voltant dels eixos de tecnologia i gènere (Young IT Girls, Digital Fems, Technovation Catalunya, FemDevs, Donestech, PyLadies, Motivades pel Plàstic), el vídeojoc crític i social (Ars Games, Revolúdica), les tecnologies democràtiques (Fundació Goteo, La Hidra, DataForGood BCN) i la cultura digital (Dimmons, Factoria F5, Makea tu Vida, Clubs de Ciència Perú, CoActuem per la Salut Mental o Una Ciudad de Cuidado).  També cal destacar projectes consolidats com són el Decidim o el Pla estratègic metropolità de Barcelona (PEMB).

Més informació