Arrenca el BCN Health Booster amb onze projectes empresarials d’innovació en salut

BCN Health Booster és una acceleradora d’empreses impulsada en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-23 pel Parc Científic de Barcelona (PCB) de la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa i el suport de Biocat. La iniciativa s’ha presentat aquest matí en un acte institucional presidit per l’alcaldessa Ada Colau.

Presentació del BCN Health Booster
24/11/2021 - 13:16 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Les onze empreses seleccionades tindran accés bonificat a un laboratori d’ús exclusiu o en modalitat de coworking, a partir del pròxim 1 de gener, i accés a equipament científic i infraestructures d’última generació dins de l’ecosistema PCB per contribuir activament al creixement del seu negoci. Les empreses accediran, a més, a un programa d’acompanyament empresarial de Biocat totalment adaptat a les necessitats o reptes que afronti cadascuna en aquest període. Aquest programa de tres anys de duració, inclourà mentoria i consultoria personalitzada, formació i assessorament en matèria d’accés al finançament.

En el procés de selecció de les empreses s’han valorat les seves perspectives de viabilitat tècnica i econòmica, l’experiència de l’equip promotor i l’impacte social. A més, s’ha donat prioritat a les spin-offs de centres de recerca, hospitals i universitats. Concretament, cinc de les empreses seleccionades (un 45%) són spin-off de centres de recerca d’excel·lència: Aptadel Therapeutics (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL), Ona Therapeutics i Nuage Therapeutics (IRB Barcelona), OneChain Immunotherapeutic (Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras) i MiMARK Diagnostics (Hospital Universitari Vall-Hebron-Institut de Recerca). La resta són sis start-ups amb projectes de negoci innovadors dins l’àmbit de la salut: Artificial Nature, Bioliquid Innovative Genetics, Deepull Diagnostics, GAT Biosciences, GAT Therapeutics i Oncoheroes Biosciences.

De les onze empreses seleccionades, set es troben en fase de descobriment de productes terapèutics, tres treballen en el desenvolupament d’eines de diagnòstic de diferents malalties i una, en el disseny de biomaterials pel sector salut. Un 64% treballa en el camp oncològic, sigui per trobar solucions de tractament o en la detecció precoç del càncer, i la resta desenvolupa productes per a la detecció de malalties infeccioses, sistemes d’alliberament de fàrmacs per a malalties cròniques i descobriment de fàrmacs per diferents malalties fibròtiques. Així mateix, cal remarcar que més de la meitat de les empreses (55%) estan liderades per dones.

Inversió d’1 milió d’euros

BCN Health Booster neix en el context del Pla Barcelona Ciència, com a exemple de la col·laboració i el consens entre centres públics, empreses, universitats i administracions per promoure la innovació en salut i del retorn a la societat de la inversió en recerca, fent de la ciència un motor per a la millora del benestar de la ciutadania. La subvenció del projecte per part de l’Ajuntament de Barcelona és de 468.936 euros, dels quals 343.240 euros es destinaran a subvencionar parcialment els lloguers dels laboratoris i 125.696 euros, a finançar el programa de suport empresarial de Biocat. Per tal d’adequar els nous laboratoris a l’edifici Clúster II, el PCB ha destinat 685.334 euros. Així, la inversió total del BCN Health Booster és de més d’1 milió d’euros.

La seva inauguració ha tingut lloc avui al PCB en un acte que ha comptat amb la participació d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Jordi Martí, regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jaume Collboni, regidor d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i Félix Ortega, director general de Barcelona Activa. En l’acte també han participat Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, Olga Lanau, directora general del grup UB, Robert Fabregat, director general de Biocat, Maria Terrades, directora del PCB, i Valerie Vanhooren, cofundadora i CEO d’Ona Therapeutics, en representació de la primera generació d’empreses que seran accelerades al programa.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat que “BCN Health Booster se centra a impulsar la ciència i la recerca com a motor d’un nou model econòmic per a aquesta ciutat més sostenible i que generi més benestar per a la ciutadania.” Colau ha remarcat també que “la ciència, la innovació i el coneixement, han de tenir un rol central en aquest nou model i, especialment, el sector de les ciències de la vida on la nostra ciutat és referent científic internacional”.

Joan Guàrdia ha subratllat que “el BCN HealthBooster és una nova peça del necessari entramat entre la recerca, la transferència i l’impacte social imprescindibles per al desenvolupament de la ciutat i del país com a societats del coneixement”. El rector també ha posat èmfasi al fet que “després de la pandèmia és urgent assumir el repte de posar al servei de la societat els importants avenços que en matèria de salut podem oferir a partir d’aquesta iniciativa”.

“Amb el llançament de l’acceleradora hem volgut impulsar, particularment, les spin-offs, per ser empreses creades amb la participació de centres de recerca públics, hospitals o universitats, entitats que, de retruc, poden beneficiar-se de la posada en marxa d’aquest projecte”, ha explicat Maria Terrades. “El fet que les entitats públiques recolzin l’emprenedoria i la innovació en el sector de la salut és imprescindible per posar de manifest el seu valor estratègic a Barcelona i Catalunya; esperem que la feina que desenvolupen aquestes onze empreses arribi aviat a la societat”, ha conclòs.