Comunitat ‘maker’ als ateneus de fabricació per combatre la covid-19

Professionals de la salut, la ciència, el disseny i l’enginyeria han participat en la iniciativa de fabricar equips de protecció individual amb impressores en 3D dels ateneus de fabricació

..
25/04/2020 - 12:25 h - Covid-19 Ajuntament de Barcelona

Davant l’emergència sanitària provocada per la covid-19, els equipaments, la maquinària i el personal municipal dels ateneus de fabricació s’han posat a disposició de la comunitat maker per produir i distribuir dispositius indispensables per evitar la propagació del virus entre els professionals sanitaris i els sectors més exposats.

ELEMENTS FABRICATS I DISTRIBUÏTS FINS ARA
730 viseres 3D
1.433 viseres tall làser
702 viseres 3D simples
869 suports per a mascaretes
863 manetes de porta

El material ha arribar als centres sanitaris de Corachan, Sant Joan de Déu, Hospital de Barcelona i Vall d’Hebron, i a serveis municipals com el Centre d’acollida Gaudí, l’àrea de Serveis Socials, Servei d’Atenció Domiciliària Nou Barris i Lliureguard, així com als als pavellons hospitalaris d’INEFC-Clínic, i CEM Guinardó-Sant Pau. N’han gaudit el personal de seguretat, de serveis socials, de les residències de gent gran i dels comerços que es mantenen oberts

Coordinació de la comunitat maker

L’organització dels diferents professionals de la comunitat maker va començar amb una coordinació a escala estatal, que s’ha concretat amb el desenvolupament de subgrups per províncies i zones de manera completament altruista i sense ànim de lucre. A Barcelona i l’àrea metropolitana, la producció es gestiona des dels ateneus de fabricació digital i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.

La xarxa d’ateneus de fabricació digital està formada per cinc equipaments (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, les Corts i Gràcia), als quals s’han adherit dos espais addicionals habilitats per a la producció (el Punt Multimèdia – Fab Casa del Mig i el Servei de Prototipatge de Barcelona Activa).

En total, s’han posat en marxa 23 impressores en 3D, i hi ha un equip de 20 persones que gestionen aquestes impressores, tant presencialment com telemàticament, que fan funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Particulars amb impressores en 3D

A la iniciativa de la comunitat maker també s’hi afegeixen els diferents elements que estan fabricant i donant els particulars amb impressores en 3D, que es gestionen tant des de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja com des del magatzem municipal. El material que es rep es desinfecta i s’empaqueta per enviar-lo a centres sanitaris i altres equipaments amb necessitats d’abastament.

Tant la comunitat maker com els particulars que donen el material que produeixen són un clar exemple dels avantatges de l’humanisme tecnològic, que prioritza l’ús de la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones.