Notícies

Inici » Noticia » Barcelona acull la trobada internacional Ecsite Directors Forum

Barcelona acull la trobada internacional Ecsite Directors Forum

14 novembre 2018

Ciència. La trobada reuneix a directors i directores de la xarxa europea de centres i museus de ciència.

El programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitzen l’edició del 2018 de l’Ecsite Directors Forum, la trobada anual de directors i directores de la xarxa europea de centres i museus de ciència.

Durant tres dies consecutius, del 14 al 16 de novembre, el recinte del Museu a l’edifici del Fòrum de Barcelona, reuneix prop d’una setantena de representants de tot Europa amb l’objectiu de debatre el paper d’aquests centres científics com a mediadors entre la ciutadania i el coneixement, en el context de l’auge de les anomenades ciència oberta i ciència ciutadana.

El divendres 16 de novembre, tindrà lloc una jornada composta per una bateria de sessions de treball entorn a diverses formes de plantejar el compromís i la participació ciutadana en el procés científic. Un d’aquests workshops se centra en la ciència ciutadana. A càrrec de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, la sessió donarà a conèixer l’experiència de quatre projectes de recerca real que compten amb la participació activa de la ciutadania: Mosquito Alert, Plant*tes, Jocs pel Canvi Social i BioBlitzBcn. L’Institut de Salut Global de Barcelona, ISGlobal, conduirà la sessió Science Shops, centrada en el projecte europeu que lidera aquest centre de recerca, InSPIRES. I el BCNLab oferirà la sessió Living Labs que comptarà amb la participació de LivingLab de Salut d’IRSICaixa, Volpelleres Library Living Lab i Citilab Cornellà.

També cal destacar les dues conferències que tindran lloc el dijous 15 de novembre al voltant d’aquests aspectes de la ciència oberta i ciutadana. L’antropòleg Artur Serra, director de la Fundació I2CAT i vicepresident de la Xarxa Europea Living Labs, parlarà del rol dels laboratoris ciutadans en el procés de democratització de la ciència i de quina manera els museus i centres de divulgació poden adaptar-se a aquest corrent i oferir espais des d’on avançar cap a aquesta fita. Seguidament, Lucia Malfent, directora d’operacions del Ludwig Boltzman Gesellschaft Open Innovation Science Center, parlarà de la iniciativa Tell Us!, un projecte de ciència oberta a través del qual pacients, familiars i professionals de la salut han esperonat diverses línies de recerca en l’àmbit de la salut mental.

Més informació al lloc web d’Ecsite.