Notícies

Inici » Noticia » Barcelona celebra la primera Setmana del Consum Responsable

Barcelona celebra la primera Setmana del Consum Responsable

03 març 2019

L'Ajuntament aposta per la Setmana del Consum Responsable, que arriba farcida d’activitats i iniciatives al voltant d’aquesta pràctica.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vol encoratjar a la ciutadania a apostar pel consum responsable. Són moltes les iniciatives empresarials, comunals i institucionals que ho faciliten. Per visibilitzar-les i impulsar-les, des de l’Ajuntament s’ha apostat per configurar la Setmana del Consum Responsable, que vindrà farcida d’activitats i iniciatives al voltant d’aquesta pràctica.

Per què la Setmana del Consum Responsable?

El dia 15 de març es el Dia Mundial de les Persones Consumidores, una jornada per reivindicar els drets de la ciutadania com a consumidores. Arrel d’aquest dia, l’Ajuntament de Barcelona, que treballa per vetllar aquests drets i aportar una nova mirada al consum, celebra la primera Setmana del Consum Responsable.

La Setmana s’emmarca dins la Estratègia d’impuls del Consum Responsable 2016-2019 per estendre una nova cultura del consum que preveu actuacions transversals per valor de 4,3 M€ durant tot el mandat.

Per què és tan important el consum responsable?

A diferència del model de consum tradicional, el consum responsable té en compte les repercussions col·lectives i integrals, indirectes i el mitjà i llarg termini del nostre consum. El consum responsable, lluny de ser una amenaça per l’ocupació o el PIB, és una oportunitat -potser la única- per l’empresa local, especialment la petita i la mitjana, que mai podrà competir en preu amb grans empreses.

Per altra banda, el consum responsable conté alts valors mediambientals i socials que promouen un futur més sa, just i digne. Aquest tipus de consum promou l’economia social i solidària; l’alimentació agroelògica, una producció que respecta els drets de les treballadores i preserva els ecosistemes; la proximitat, que potencia el teixit econòmic local i la sostenibilitat ambiental; la cura de les persones, promovent ocupació de qualitat; la gestió democràtica; el bon viure, que practica un estil de vida saludable i sostenible; el comerç just; la producció sostenible, que té en compte la reducció d’aigua, energia i matèries primeres; i la prevenció de residus.

És des d’aquesta mirada, que l’Ajuntament vol reforçar aquest consum amb aquesta primera Setmana del Consum Responsable. Durant 8 dies, del 9 al 17 de març, la ciutadania podrà descobrir un món de possibilitats i confirmar que a la ciutat existeixen ja múltiples possibilitats per consumir responsablement. En total hi ha gairebé un centenar d’activitats organitzades per diverses entitats per tota la ciutat. T’hi sumes?

Activitats destacades

Entre les activitats que es duran a terme tota la setmana, destaquen els Mercats de Pagès, els debats, reflexions i taules al voltant de la mobilitat sostenible, diversos tallers sobre finances ètiques, tallers pràctics de confecció de productes casolans com roba o cosmètica, tallers de reaprofitament, activitats infantils de conscienciació, o trobades més professionals al voltant de l’agroecologia i el consum responsable. Com a claca final, hi trobarem la Festa del Consum Responsable, el dissabte 16 al matí, al Parc de les Tres Xemeneies de Poble Sec.

Si voleu saber-ne més, aquí teniu totes les activitats.

El consum responsable, altrament dit conscient, crític, ètic, ecològic, transformador, sostenible, solidari o just, és una proposta que ens interpel·la, com a persones i com a societat, a adoptar hàbits de consum i estils de vida que contribueixin a millorar tant la nostra qualitat de vida com el medi ambient, la justícia social i la democràcia, i a avançar, així, cap a una economia i una societat més justes i sostenibles. Suma-t’hi!