Barcelona celebra la Setmana Mundial de l'Educació Superior

Del 18 al 20 de maig, Barcelona atraurà la mirada dels agents de tot el món implicats en l’educació superior. Durant aquestes dates, se celebrarà a la ciutat el Congrés Mundial d’Educació Superior UNESCO 2022 (CMES22). L’esdeveniment se celebra cada deu anys i el 2022 surt per primera vegada fora de la seva seu de París per tenir lloc a Barcelona, i ho fa amb la col·laboració de l’Ajuntament a través de Barcelona Ciència i Universitats, entre altres institucions. Al voltant d’aquesta trobada, la Setmana Mundial de l’Educació Superior, del 16 al 22 de maig, ofereix un programa públic d’activitats per ampliar el debat a la ciutadania i altres grups d’interès.

Conferència Mundial de l'Educació Superior UNESCO 2022
04/05/2022 - 18:21 h - Educació i estudis Octavi Planells

Coordinada per l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) i la Global University Network for Innovation (GUNi), la Setmana Mundial de l’Educació Sostenible ofereix idees innovadores, coneixements i possibles noves aliances per a la comunitat d’aquest àmbit a favor de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Entre aquestes activitats figuren debats i taules rodones sobre temes com l’adaptació de l’educació superior als reptes d’aquest segle, les desigualtats en l’accés als estudis superiors o el vincle d’aquests estudis amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS).

D’entre les propostes destaca la conferència Universitats i aprenentatge al llarg de la vida, organitzada pel Ministeri d’Universitats i altres institucions, i que tindrà lloc a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona el dilluns 16 de maig de 10 a 12.30 h. Així mateix, el dimarts 17 de maig se celebraran dos altres actes destacats: al matí, el CCCB acollirà de 10 a 13.30 h la jornada Els reptes de l’educació superior i la recerca científica. Com transformar les universitats?, organitzada pel Centre Ernest Lluch de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo; i a la tarda, el CaixaForum serà de les 16.30 a les 18.45 h  la seu del debat Ciutats i universitats: creant aliances per al progrés social i econòmic del Territori.

Un altre acte destacat és la taula rodona Democràcia, justícia i igualtat: un diàleg entre Espanya i Amèrica Latina, el dijous 19 de maig. La sessió permetrà debatre com interpel·len a les universitats els alts de desigualtat i injustícia social existents avui al món. Per parlar-ne, l’acte comptarà amb la participació d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Joan Subirats, ministre d’Universitats, Karina Batthyany, secretària executiva de CLACSO, Fernanda Gil Losano, directora del Centre Internacional per a la Promoció dels Drets Humans de la UNESCO, i Pablo Gentili, coordinador de l’Escola d’Estudis Llatinoamericans i Globals.

La Setmana també inclou esdeveniments més orientats a professionals implicats en l’educació i les universitats. És el cas de la Cimera Europea d’Universitats, una trobada de dos dies per tal d’establir aliances de cara al futur de l’educació superior europea, o l’assemblea general de l’associació OBREAL Global, la qual promou la cooperació internacional en educació superior entre Europa i Amèrica Llatina, entre altres trobades.

El congrés

Amb el lema “Reinventar l’educació superior per a un futur sostenible”, la tercera edició del CMES22, del 18 al 20 de maig, vol reformular les idees i pràctiques de l’educació superior amb la finalitat de garantir el desenvolupament sostenible per al planeta i la humanitat. La trobada se centrarà a debatre una desena de temes principals que incideixen directament amb el present i el futur de l’educació superior: l’impacte de la covid-19, els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), la inclusió, la qualitat i rellevància dels programes, la mobilitat acadèmica, la governança, el finançament, la producció de dades i coneixement, la cooperació internacional i els horitzons de futur.

La trobada s’obre a tots els agents implicats en l’ensenyament tècnic, universitari i professional, com ara administracions, organitzacions intergovernamentals, xarxes internacionals, universitats, ONGs, empreses, etc., i es preveu que congregui 2.000 participants de tot el món de manera presencial i a més de 10.000 virtualment via streaming. En paral·lel, el CMES22 reconeix la joventut com a protagonista clau en la redefinició de l’educació superior i les seves demandes futures, motiu pel qual ha creat la Plataforma Jove UNESCO, a través de la qual, joves de tot el món poden participar en una sèrie d’activitats dinàmiques abans i després del congrés. A tot això, se sumen les activitats de la Setmana Mundial de l’Educació Superior que tindran lloc a diferents espais de la ciutat.

El CMES22 està organitzat per la UNESCO amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya a través del Ministeri d’Universitats, i en aliança amb la Global University Network for Innovation (GUNi) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).