Notícies

Inici » Noticia » Barcelona celebra la sostenibilitat

Barcelona celebra la sostenibilitat

29 maig 2018

Sostenibilitat. Caminades guiades, música, tallers per a tota la família, xerrades... Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, l'Ajuntament ha programat la primera edició de la Setmana de la Sostenibilitat del 30 de maig al 5 de juny.

Caminades guiades, música, tallers per a tota la família, xerrades... Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, l'Ajuntament ha programat la primera edició de la Setmana de la Sostenibilitat que, del 30 de maig al 5 de juny, omplirà la ciutat d'activitats per conèixer i reflexionar sobre com Barcelona es transforma per esdevenir més saludable i responsable.

 

El 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada de les Nacions Unides per a la conscienciació i acció mundial per la protecció del medi ambient. La setmana anterior, a tota Europa s’ha instituït la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible, que es proposa fer visibles els esforços i progressos per avançar cap a una societat més sostenible.

Barcelona s’adhereix a aquestes dues iniciatives amb la Setmana de la Sostenibilitat, que tindrà lloc del 30 de maig al 5 de juny. Així, l’Ajuntament i la xarxa Barcelona+Sostenible conviden a tota la ciutadania a participar en un seguit de tallers, visites i activitats que permeten descobrir la Barcelona més sostenible.

Caminant per la sostenibilitat

Un dels punts forts de la programació de la Setmana de la Sostenibilitat són les Caminades per la Sostenibilitat. Dissabte 2 de juny, en horari de matí i tarda, els ciutadans poden apuntar-se a una dotzena de rutes guiades que descobreixen els cantons més verds i sostenibles de Barcelona.

Hi trobem itineraris per a tots els gustos. Des d’una passejada per la platja on s’explicarà com es gestionen les platges de la ciutat fins a rutes pels barris que descobreixen establiments on consumir de manera sostenible. Hi ha fins i tot una caminada que descobreix la Barcelona subterrània i s’endinsa en el seu clavegueram.

Totes les caminades són gratuïtes però us heu d’inscriure abans al web de La Fàbrica del Sol: http://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions/setmana-de-la-sostenibilitat

Inauguració del cicle Música als Parcs

La jornada de Caminades per la Sostenibilitat culmina d’una manera ben musical: dissabte 2 de juny a les 21 hores tindrà lloc el concert inaugural de Música als Parcs, el cicle que cada any omple de sonoritat els espais verds de Barcelona.

La sessió musical inaugural anirà a càrrec de The Sey Sisters, un trio de veus femenines que interpretaran temes en clau gospel que s’endinsen en la música tradicional ghanesa i beuen també del soul. Compartiran escenari amb el pianista i saxofonista Albert Bartolomé.

Una matinal festiva a la Barceloneta

Diumenge 3 de juny la cita amb la sostenibilitat serà a La Fàbrica del Sol ( Passeig de Salvat Papasseit, 1), al barri de la Barceloneta. La Fàbrica del Sol és un equipament d’educació ambiental promogut per l’Ajuntament de Barcelona i un exemple d’arquitectura sostenible. Dins i al voltant de La Fàbrica, se celebrarà una jornada dominical plena d’activitats familiars i sorpreses.

Entre les moltes activitats que s’hi duran a terme, destaquem:

  • Visites teatralitzades als espais de La Fàbrica del Sol per conèixer aquest edifici, paradigma d’arquitectura sostenible.
  • Taller de reparació d’electrodomèstics. Voleu aprendre a reparar vostre teu petit electrodomèstic? Passeu-vos per a aquest taller i aprendreu com allargar la vida útil d’aquests productes quotidians. Repararem assecadors, torradores… També hi podeu portar el vostre electrodomèstic espatllat i us ajudaran que torni funcionar.
  • Tallers de reciclatge de roba i complements.Els més petits podran assistir a un taller per fer ninots a partir de texans i altres teles. Els adults també tindran l’oportunitat de testar la seva traça amb les tisores amb un taller d’adults per fer collarets i bosses a partir de texans reutilitzats.
  • Circuit d’habilitats en bicicleta. Demostreu la vostra perícia a l’hora de moure-us de manera sostenible! Participeu en aquest d’habilitats en bicicleta per a infants i joves de 3 a 12 anys.
  • Construïu un carregador solar. Quedar-se sense bateria ja no serà un problema. Sigueu, podreu recarregar els vostres mòbils, tauletes, raspalls de dents elèctric… I de manera sostenible! Aquest taller us donarà els coneixements necessaris per construir una miniplaca solar per carregar petits aparells electrònics.
  • Jardineria en família.  En aquest taller, adreçat a tots els públics, aprendreu a fer un esqueix d’espígol i romaní de manera sostenible. Els participants es podran endur l’esqueix per trasplantar-lo al seu balcó o jardí.

Jornades per a la reflexió

A banda del cap de setmana “sostenible”, la Setmana també impulsa dues jornades per aprofundir en el coneixement i la divulgació de la ciutat sostenible. En aquest sentit, dimecres 30 de maig se celebrarà la Jornada “Avenços en l’Estratègia Residu Zero” (18 hores, a la sala d’actes de l’IMEB) i dijous 4 de juny tindrà lloc la Jornada “La naturalització i els beneficis del verd a la ciutat” (18 hores, Institut Verdaguer).

Addicionalment, cal fer esment a la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, dimarts 5 de juny, un esdeveniment en què els signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat seran els protagonistes. L’acte, que tindrà com a escenari el Conservatori Municipal de Música, vol ser un reconeixement al camí recorregut per la xarxa Barcelona + Sostenible. Durant el seu decurs, es presentarà l’estat del medi ambient a la ciutat i es destacaran deu bones pràctiques desenvolupades per membres de Barcelona + Sostenible durant el 2017.

Ciutadania activa

La Setmana de la Sostenibilitat vol situar els ciutadans al centre de la seva programació. És per això que hi ha iniciatives pensades per a fer-los participar de manera activa. És el cas de l‘enjardinada popular d’escocells que tindrà lloc al llarg del matí del divendres 1 de juny al carrer Girona o de l‘acció ciutadana de neteja del fons marí de dissabte 9 de juny.

Trobareu totes aquestes activitats i moltes més aquí.

L’app de la sostenibilitat

Voleu conèixer quins equipaments tenen plaques solars? On podeu comprar a granel? Quines escoles són sostenibles? On hi ha cobertes verdes a la ciutat? Hi ha una web i una app, el Mapa Barcelona+Sostenible, on ho teniu tot a un clic. A més, vosaltres també podeu proposar nous punts, i documentar la vostra participació en la Setmana de la Sostenibilitat.

Web: www.bcnsostenible.cat/

Trobareu la app del Mapa Barcelona + Sostenible:

  • Al PlayStore (per android): Mapa B+S
  • Al App Store (per iOS): Mapa B