Barcelona destina 500.000 € a projectes que promoguin l’alimentació sostenible i el consum responsable

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, impulsa una nova edició del programa per finançar projectes que activen els barris de la ciutat amb una modalitat específica directament relacionada amb l’alimentació sostenible i el consum responsable.

..
18/03/2022 - 12:50 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

El programa de subvencions Impulsem el que fas va néixer l’any 2017 i s’organitza en convocatòries anuals. L’any 2021 s’hi van presentar 629 sol·licituds, 186 de les quals van rebre finançament per desenvolupar projectes de dinamització i impuls socioeconòmic dels barris de la ciutat de Barcelona. 42 van ser projectes d’alimentació sostenible i consum responsable.
Les persones i les organitzacions que es presentin a la convocatòria poden aconseguir una subvenció de fins al 80 % del pressupost total del projecte empresarial, fins a 40.000 euros. El termini per presentar-hi candidatures és del 15 de març al 22 d’abril, ambdós inclosos. Es poden formalitzar a través del web barcelonactiva.cat/impulsemelquefas.

Qui s’hi pot presentar?

Persones físiques i jurídiques (associacions, fundacions, microempreses i petites empreses, cooperatives, persones autònomes, etc.) amb residència o seu social / delegació a la ciutat de Barcelona.

Quins projectes d’alimentació sostenible i comerç just es poden subvencionar?

La modalitat 5 d’aquesta convocatòria està dedicada al desenvolupament de projectes o iniciatives socials o empresarials compromeses amb els drets laborals, l’economia local, la sostenibilitat i el clima, que contribueixin a avançar cap a un canvi de model de consum més responsable i, en especial, a garantir una alimentació sana, justa i sostenible a la ciutat. Enguany, el pressupost dedicat a aquesta modalitat és de 500.000 euros.

Aquest nou model de consum responsable i alimentació sostenible, alineat amb els compromisos del Pacte de Milà i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), es basa en les premisses següents:

• Relocalització – enfortiment de l’economia i l’agricultura local.
• Lluita contra el canvi climàtic.
• Transició agroecològica i sobirania alimentària.
• Sostenibilitat de la vida de les persones.
• Respecte pel territori i foment de la cultura pagesa i de la terra.
• Dret a una alimentació adequada.

Especialment a causa que Barcelona ha estat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible el 2021, enguany es disposa de la nova Mesura de govern de l’alimentació sostenible. Els projectes presentats han d’estar necessàriament alineats amb aquest enfocament i justificar accions encaminades a assolir els objectius específics concretats en les diferents tipologies d’accions.

Quines són les tipologies d’accions?

En el formulari de sol·licitud cal especificar la tipologia d’acció preferent a la qual es presenta el projecte. A més, els projectes han de contribuir a la recuperació econòmica del territori on s’ubiquen, des de la perspectiva dels models agroalimentaris sostenibles i el consum responsable. Les tres tipologies d’accions són:

• Comercialització i distribució d’alimentació sana, justa i sostenible.
• Foment del consum responsable (inclou l’alimentació).
• Foment del consum responsable i l’alimentació sostenible als centres educatius i la comunitat educativa en general.

Food Coop BCN, el primer projecte de supermercat cooperatiu, finançat a l’edició 2021

Food Coop BCN és el primer supermercat cooperatiu de Barcelona i el segon de Catalunya inspirat en experiències internacionals com el supermercat cooperatiu de Brooklyn, entre d’altres. Amb 240 m2 de superfície, ha obert al febrer de 2022 al passatge d’Aragó, 9, al barri de l’Eixample. Ofereix una àmplia gamma de productes per donar resposta a les necessitats bàsiques d’una llar quant a alimentació, higiene i neteja de consum responsable amb criteris socials, ambientals i de proximitat. Actualment té una base social de 450 sòcies consumidores.