Barcelona turisme pesquer, un projecte per canviar el rumb del turisme a Barcelona

“Barcelona turisme pesquer” es un projecte "d'El Peix al Plat" impulsat a través de Barcelona Activa en el marc de la convocatòria "Impulsem El Que Fas 2020" al districte de Ciutat Vella. El projecte vol contribuir a canviar el rumb del turisme a la Barceloneta cap a la sostenibilitat social, cultural i ambiental.  Neix com idea de donar visibilitat a la Confraria i generar iniciatives d'economia local lligades al món de la pesca i al peix de llotja. Planteja visites i activitats -totes elles el més inclusives possible, en petits grups guiats- per part de biòlogues marines al Port pesquer amb l’objectiu de mostrar el dia a dia de pescadors, xarxaires i persones treballadores de la Confraria. També ofereix la possibilitat d’experimentar en viu la subhasta, conèixer la importància de la biodiversitat i aprendre consells sobre consum responsable. A més a més, preveu activitats cultures i gastronòmiques a la Barceloneta, en col·laboració amb agents locals compromesos amb la sostenibilitat.

..
10/05/2021 - 11:51 h

Barcelona Turisme Pesquer impulsa experiències culturals i educatives a la Confraria de Pescadors de Barcelona, per a crear un vincle entre el públic (la ciutadania, l’alumnat de les escoles de Barcelona i els turistes) i els pescadors, perquè es valorin el patrimoni cultural i natural al voltant del món de la mar, la pesca responsable i el producte de proximitat.

L’empenta rebuda per part d’Impulsem el que fas 2020 està permetent en l’actualitat la realització  d’un pla de màrqueting i el desenvolupament de campanyes de comunicació per a arribar a un públic ampli, així com a generar una xarxa de col·laboració amb agents turístics locals. Els centres cívics i educatius tindran la possibilitat de gaudir de visites i activitats a mida i es pretén crear petits esdeveniments i recorreguts de caire cultural-gastronòmic al barri de la Barceloneta.

Ja pots viure la subhasta en directe amb Barcelona Turisme Pesquer

Són les 06:00 del 3 de maig 2021. En Carlos, Patró de la barca BonamarDos, i la seva tripulació de pesca d’arrossegament, ja poden sortir a la mar després del mes de veda biològica, durant el qual es van quedar a port per a contribuir a conservar els recursos marins dels que depèn que nosaltres tinguem bon peix de proximitat a la nostra taula i que els pescadors mantinguin la seva feina. Mentrestant, els vaixells d’encerclament estan tornat de la nit de pesca i cap a les deu acaben de descarregar el peix blau, com ara sardines i seitons, davant la mirada embadalida dels alumnes de 4rt de primària que han vingut a conèixer d’ on ve el peix que mengem i com és la vida del pescador. Anna, la biòloga marina d’El Peix al Plat-Barcelona Turisme Pesquer, agafa una sardina perquè la puguin observar de prop i tocar. No gaire lluny, en Tolivio, amb els seus 84 anys i la saviesa de les seves mans, repassa pam a pam una xarxa per a cosir qualsevol forat que pugui comprometre la pesca la nit següent.

Al mig dia les barques d’arts menors posen rumb al port mentre que els vaixells d’arrossegament ho fan a les quatre de la tarda. Totes plegades, descarreguen el peix i marisc, que encara es belluga a les caixes, i el porten cap a la llotja. Un petit grup de persones els espera al moll amb l’Arianna, que també és biòloga marina, per a observar les hàbils maniobres i aprendre a valorar els productes de la mar i de l’esforç d’aquests incansables treballadors, que moltes vegades transmeten de generació a generació els seus coneixements i la seva passió per aquest ofici. Sabíeu que hi ha peix de temporada?

Es poden reservar visites guiades per correu electrònic a arianna.elpeixalplat@gmail.com / anna@elpeixalplat.com o per telèfon i WhatsApp al 620 723 365.