Benvinguts a la Innovacció 2030

El nou programa Innovacció 2030 destinarà un total de 951.888 euros a identificar solucions digitals i tecnològiques que donin resposta als desafiaments principals d’accessibilitat i mobilitat de la ciutat plantejats a l’Agenda 2030.

..
04/10/2021 - 15:40 h - Inclusió Ajuntament de Barcelona

Els reptes es nodreixen de la col·laboració amb empreses, organitzacions o emprenedors amb vocació i capacitat per generar innovació.

En cada cas, es licita un concurs d’idees per trobar la solució tècnica que doni una resposta millor al repte i contractar i pilotar aquestes solucions a l’entorn real de la ciutat. L’objectiu és detectar propostes tecnològiques que tinguin un impacte positiu per a la ciutadania en els àmbits de l’accessibilitat i la mobilitat. A més, en els casos d’èxit, s’avaluaran les possibilitats d’escalar les solucions amb més potencial en altres àrees geogràfiques.

Visites inclusives al Park Güell i al Zoo de Barcelona

L’objectiu d’aquests dos reptes és aprofitar l’ús de les dades i la tecnologia per fer que les persones amb diversitats sensorials i cognitives puguin gaudir dels espais públics, en concret el Zoo de Barcelona i el Park Güell, i així garantir els seus drets a l’educació, el lleure i la cultura.

Les solucions innovadores per a aquests dos espais emblemàtics de la ciutat s’han de poder adaptar i replicar en altres espais públics.

Sistema per al control de la correcta ocupació dels vehicles a la calçada amb dret a reserva de plaça per a persones amb diversitat funcional

L’espai públic de les ciutats, on cada vegada es concentra més població, és finit. Actualment a Barcelona hi ha diversos tipus de places reservades, com les destinades a la distribució urbana de mercaderies, els serveis oficials o l’àrea verda i blava, entre d’altres. Això implica la necessitat de discriminar positivament certs col•lectius per fer un repartiment d’aquest espai més equitatiu.

A més, aquestes reserves tenen una tendència creixent a la limitació de l’espai públic i les noves necessitats que sorgeixen, com places multidisciplinàries o per a vehicles de mobilitat compartida. Per tant, el repte que es planteja és el de trobar una solució per implantar un sistema de permisos d’estacionament a la calçada destinat a persones amb diversitat funcional.

Electromobilitat

Amb l’objectiu general d’esdevenir una ciutat més sostenible, cal assegurar que el desplegament del vehicle elèctric sigui plenament viable. Per això cal optimitzar els serveis de distribució d’energia i de càrrega de vehicles, mitjançant tecnologies que permetin més eficiència.

Aquests reptes, que encara estan en procés de definició tècnica i es llançaran en la segona fase del projecte, plantejaran principalment qüestions de maquinari per trobar solucions de carregadors independents per no dependre d’endolls a les places concretes i per tal que la implementació sigui ràpida, senzilla i econòmica, donant una gran escalabilitat al projecte.