CoActuem per la Salut Mental, el primer xatbot de ciència ciutadana

El benestar emocional no només depèn de nosaltres; les persones que ens envolten i que constitueixen la nostra xarxa de suport social també juguen un paper clau en la nostra salut mental. Amb l’objectiu de conèixer com funcionen aquestes xarxes i reforçar-les, el grup de recerca Open Systems de la Universitat de Barcelona (UB) i la Federació Salut Mental Catalunya han creat CoActuem per la Salut Mental, el primer xatbot de ciència ciutadana per ampliar el coneixement de les xarxes de suport social de les persones i millorar-les.

CoActuem per la Salut Mental
05/05/2022 - 12:45 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Les xarxes de suport social en salut mental són aquelles que es generen de manera informal entre persones, sigui quina sigui la seva condició mental. CoActuem per la Salut Mental necessita recollir dades per obtenir resultats científics que puguin orientar la presa de mesures concretes i millorar el funcionament de les xarxes de suport social en salut mental a Catalunya.

Les persones amb experiència pròpia en salut mental i els seus entorns familiars són els actors principals de la recerca, com a persones coinvestigadores. Amb elles, s’ha creat una conversa digital en forma de xatbot de Telegram, el primer que s’utilitza per a una recerca de ciència ciutadana. A través d’una comunicació amb el xatbot totalment anònima i segura, les persones participants poden aportar el seu punt vist singular i únic, i en una fase posterior podran implicar-se en la interpretació col·lectiva de les dades si així ho desitgen.

“Les xarxes de suport en salut mental interpel·len a totes les persones, incloent-hi persones cuidadores, però també a familiars, amistats o qualsevol del nostre veïnat”, aclareix Josep Perelló, coordinador científic del projecte. “Totes les persones amb qui ens relacionem en formen part i per això convé recollir totes les perspectives i totes les experiències vitals”, afegeix.

Avui, el xatbot ja compta amb més de 500 persones registrades, però per tal d’obtenir resultats científics el més robustos possible cal una major participació que permeti recollir el ventall de perfils més ampli possible. Durant aquests mesos de primavera, el projecte cerca la màxima participació de la ciutadania per tal de, a la pròxima tardor, poder transformar els relats i vivències anònimes en accions, mesures o recomanacions polítiques per millorar el benestar mental i emocional de la ciutadania.

Josep Perelló explica que les possibilitats d’anàlisi de les dades són molt variades i algunes poden ser molt sofisticades: “es podrien identificar vivències molt comunes, però poc conegudes socialment per enfocar aspectes com l’aïllament social d’algunes persones amb problemes de salut mental o per lluitar contra l’estigma de forma més orientada”. Segons ell, “també es poden observar quines vivències aparentment molt diferents son compartides per les mateixes persones i donar pistes sobre com podria ser un model d’atenció en salut de mental de 360 graus, que no només cobreixi els aspectes mèdics, sinó que permeti oferir una atenció que inclogui estratègies per a entorns informals de lleure, laborals o educatius entre moltes altres dimensions de les nostres relacions socials”.

Com participar?

El xatbot és obert a totes les persones a partir de 18 anys, ja que, directament o indirecta, tothom ha viscut experiències relacionades amb la salut mental. És per això que maximitzar la diversitat de perspectives representa una aportació molt valuosa per al projecte. Per participar cal tenir instal·lada l’aplicació de Telegram al dispositiu mòbil. Un cop dins, per accedir al xatbot cal fer clic a la lupa del cercador i escriure “CoActuem per la Salut Mental”. Quan el localitzeu i hi entreu, el xatbot us donarà la benvinguda en els quatre idiomes amb què està configurat (català, castellà, anglès i alemany) i tot seguit us demanarà que trieu la vostra llengua.

A partir d’aquí, només haureu de seguir la conversa. En aquesta, el xatbot us enviarà relats viscuts per les persones coinvestigadores del projecte, alguns d’ells il·lustrats pel dibuixant professional Pau Badia, i us demanarà que reflexioneu a, a partir de la vostra experiència personal, sobre vivències relacionades amb la salut mental.

S’ha de tenir present que el xatbot no és una eina d’ajuda psicològica sinó un instrument per fer recerca de ciència ciutadana. Amb la vostra participació estareu contribuint a generar dades anònimes, però molt útils per avançar en la recerca científica i la cerca de millores de les xarxes de suport social a la salut mental.

Sobre el projecte

CoActuem per la Salut Mental és un projecte promogut pel grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona i la Federació Salut Mental Catalunya, però compta amb un equip més ampli de persones coinvestigadores, amb experiència pròpia en salut mental. A més, el projecte compta també amb una comunitat de persones i organitzacions que participen en la gestió i el coneixement en l’àmbit de la salut mental comunitària. El projecte forma part de CoAct, una iniciativa global finançada a través del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, amb contracte núm. 873048.