Notícies

Inici » Noticia » Dia Mundial de l'Alzheimer

Dia Mundial de l'Alzheimer

21 setembre 2019

El setembre és el mes de l'Alzheimer i, com cada any, les entitats d’Alzheimer organitzen una sèrie d’activitats per a conscienciar a la població sobre la malaltia.

El setembre és el mes de l'Alzheimer i, com cada any, les entitats organitzen una sèrie d’activitats per a conscienciar la població sobre la malaltia, i l'Ajuntament de Barcelona els dona suport.

Cada 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’objectiu és donar a conèixer i visibilitzar la malaltia, així com sensibilitzar la ciutadania sobre la malaltia de l’Alzheimer. És per això que les diferents entitats organitzades entorn aquesta problemàtica realitzen tot un seguit d’activitats al voltant d’aquesta data.

L’Ajuntament de Barcelona ha fet constar la seva preocupació per aquest problema de primera magnitud, declarant-se “Ciutat solidària amb l’Alzheimer”, que es va confirmar amb la declaració institucional al desembre del 2015. Per aquest motiu, l’Ajuntament treballa estretament amb les entitats de suport i acompanyament a les persones afectades, i també a les seves famílies, en la Taula de l’Alzheimer, constituïda durant l’any 2018. Actualment s’està treballant una iniciativa conjunta per abordar l’Alzheimer a la ciutat sota el nom Barcelona per l’Alzheimer.

Què és l’Alzheimer?
L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada per l’aparició lenta de símptomes que evolucionaran al llarg dels anys. El resultat és que la persona que pateix la malaltia té oblits, es desorienta, deixa de comunicar-se i necessita ajuda per a les activitats del dia a dia. La demència afecta a més de 46 milions de persones a tot el món (la majoria de casos són d’Alzheimer). En concret el casos d’Alzheimer es quantifiquen en aproximadament, 800.000 a l’Estat espanyol i 86.000 a Catalunya.

Els principals símptomes poden ser:

  • Pèrdua de la memòria recent, dificultant la vida quotidiana.
  • Problemes de llenguatge (dificultats per trobar la paraula adequada).
  • Dificultat per realitzar les activitats quotidianes habituals.
  • Dificultat per resoldre problemes i/o per planificar.
  • Desorientació de temps i espai.
  • Pèrdua de la capacitat de raonament o de tenir pensaments elaborats.
  • Canvis sobtats de l’estat d’ànim o personalitat.
  • Pèrdua d’objectes.
  • Descuit en la cura personal.

Les entitats
El suport i acompanyament a les persones afectades, i també a les seves famílies, és fonamental. Les principals entitats que treballen al voltant de la malaltia de l’Alzheimer organitzen activitats aquests mesos de setembre i octubre. Als seus webs es pot trobar més informació: