D'una economia lineal a una economia circular

L’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu, ens parla d’economia circular i de les eines que tenim a l’abast per promoure-la!

..
26/11/2021 - 11:29 h

L’economia circular és un model de producció i consum que demana noves maneres de fer. Implica abandonar el patró lineal actual de «recursos- producció- consum- residu»,  predominant en el sistema capitalista i substituir-lo per un sistema circular. Aquest, busca reduir tant les entrades del sistema (matèries primeres) com les sortides (residus), tancant els fluxos econòmics i ecològics dels recursos, allargant així la vida útil dels productes.

Aquest pas de la linealitat a la circularitat, aporta múltiples beneficis ambientals i socials, com; la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, la disminució de la quantitat de residus i la reducció de l’impacte dels processos d’extractivisme. També millora l’eficiència dels processos productius i el manteniment dels productes, així com un estalvi en el consum, la creació i oportunitats de nous oficis, entre d’altres. Un dels avantatges més rellevants és la seva rendibilitat, ja que, permet aprofitar al màxim els materials i limita el consum d’energia.

Són moltes les petites accions diàries que estan al nostre abast per promoure un flux circular dels productes i ajudar al medi natural. Per començar a treballar en aquesta transició cap a l’economia circular, podem: repensar el que mengem, reduir el consum de productes, reutilitzar els objectes al màxim, intercanviar, llogar i reparar en comptes de llançar.

Existeixen eines que ens fan molt més pràctica aquesta transició, com són:

  • Mapa Barcelona + Sostenible que ens permet explorar quines són les botigues de comerç just i iniciatives sostenibles que teniu prop de casa. També hi podreu trobar un itinerari de comerços verds de Sant Andreu del Palomar on s’agrupen aquells comerços del barri que en la seva oferta potencien els productes ecològics, locals o de comerç just, la venda a granel, etc.
  • La biblioteca de les coses, un espai situat al Casal Ca l’Isidret, a Sant Martí, on tenen un banc d’objectes en préstec per compartir i s’organitzen activitats i tallers.
  • Millor que nou, on trobareu diferents possibilitats per allargar la vida dels vostres objectes i una base de dades per buscar botigues de reparació i de segona mà al teu districte i barri.
  • Bancs del Temps: són xarxes d’intercanvi. Al districte de Sant Andreu en tenim quatre, el Banc del Temps de Trinitat Vella, el de Bon Pastor, el de la Sagrera i Sant Andreu del Palomar.

Si vols saber més sobre economia circular o eines per promoure-la, pots consultar a l’Aula Ambiental del districte Sant Andreu  a través del seu correu santandreuambiental@bcn.cat o trucant al 650 97 61 71.