Notícies

Inici » Noticia » El llegat de Julio Muñoz Ramonet es convertirà en un centre de cultura, art i ciència

El llegat de Julio Muñoz Ramonet es convertirà en un centre de cultura, art i ciència

01 abril 2021

Ciència i art. L’Ajuntament ha habilitat un pressupost d’1,8 M€ per engegar el pla funcional per fer d’aquests edificis un equipament multidisciplinari obert a la ciutadania.

Els edificis del llegat de Julio Muñoz Ramonet, situats al carrer Muntaner, es convertiran finalment en un centre singular dedicat a la cultura, l’art i la ciència. El Patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet ha aprovat per unanimitat el pla funcional presentat per l’Ajuntament de Barcelona per convertir aquests edificis en un equipament multidisciplinari i de nova generació, amb un programa divers i dirigit a diferents tipus de públic dins del triangle que formen la cultura, l’art i la ciència.

L’Ajuntament ha habilitat d’entrada una partida d’1,8 M€ per posar en marxa aquest projecte, amb la perspectiva d’obtenir altres fonts de finançament en els pròxims anys. Amb el pla funcional aprovat es convocarà el concurs d’arquitectura per tal d’escollir l’equip redactor del projecte, un procediment que s’allargarà un mínim de nou mesos.

El pla que es preveu desenvolupar planteja la creació d’un equipament amb escala de barri i amb usos de proximitat. També tindrà una escala de ciutat com a equipament singular. I finalment, se li vol donar escala internacional, com a centre de referència que fusiona el valor patrimonial i el col·leccionisme del segle XX amb la creació artística i científica del segle XXI. En aquest context, el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, té l’esperança que el llegat de Muñoz Ramonet “es converteixi en un dels referents centrals del sud d’Europa d’equipament públic d’art i ciència.”

Entre els objectius del nou equipament, s’hi troben conservar i interpretar el significat del llegat patrimonial de Julio Muñoz Ramonet, organitzar una programació d’activitats culturals dirigides a un públic ampli, oferir un ventall d’activitats de lleure dirigides al barri i facilitar la reflexió sobre l’art i la ciència al segle XXI. Així doncs, el nou equipament serà punt de trobada de totes aquelles iniciatives que impulsa la ciutat en el camp de l’art i la ciència, i alhora podrà esdevenir un nucli generador de nous projectes. A més a més, en la línia i l’experiència de les fàbriques de creació de la ciutat, una part dels edificis del llegat de Muñoz Ramonet es destinaran a residències temporals d’artistes, científics i científiques d’altres països o ciutats.

 

Dos edificis i uns jardins

El llegat que l’empresari barceloní Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona inclou dos edificis i els jardins de la finca situada als carrers Muntaner 280-292 i Avenir 26-28. En conjunt, els edificis sumen una superfície de 4.131 metres quadrats i estan catalogats com a bé amb elements d’interès. Tots dos edificis així com una porteria que també es troba a la finca són obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Pel que fa al jardí històric, té una superfície de 3.568 metres quadrats i és obra de l’arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier. El llegat inclou a més una àmplia col·lecció d’art formada per nombroses pintures, escultures, tapissos, i objectes d’art decoratiu.

El nou equipament neix amb la missió de posar en valor i transmetre tot aquest llegat des de diferents perspectives i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l’art, la cultura, i la ciència. Dins dels espais s’inclouran zones d’exhibició, zones destinades a la recerca, espais per a la conservació de les col·leccions, espais de creació, espais per generar activitats de barri, entre altres. El centre estarà obert a la ciutadania, serà un espai d’activitats culturals i de lleure, però també un nucli per a la reflexió i des d’on fer difusió sobre l’art i els nous paradigmes del coneixement.