Emergència lingüística en l’àmbit de l’alimentació

Del 12 al 21 de novembre se celebra a tot Catalunya la 26a de la Setmana de la Ciència, coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Tecnologia, a la qual se suma Barcelona un any més. En aquesta edició, amb motiu de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021, el Departament de Ciència i Universitats de l'Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat l’acció col·laborativa "Emergència lingüística" junt amb biblioteques, centres cívics i equipaments ambientals de la ciutat, una iniciativa per salvar de l’oblit aquelles paraules al voltant de l’alimentació, els hàbits de producció i consum sostenibles.

Imatge d'una parada d'hortalisses a un mercat
17/09/2021 - 08:49 h - Cultura i lleure Octavi Planells

L’acció, que compta amb la participació de tots els públics, vol evidenciar la pèrdua de patrimoni lingüístic i sociològic en l’àmbit de l’alimentació. En el context actual, rescatar aquestes paraules suposa un exercici de memòria històrica i de recuperació d’usos i costums que tornen a ser necessaris per fer front a les actuals emergències climàtica i social. L’acció estarà dinamitzada per diversos equipaments de proximitat (centres cívics, biblioteques i equipaments ambientals), els quals faran una crida a les persones usuàries per fer aquest recull de paraules. Així mateix a l’acció també hi pot participar qualsevol persona de manera autònoma.

Participa

L’acció col·laborativa s’estructura en dues fases:

Sembra

Del 20 de setembre al 15 d’octubre, qualsevol persona pot participar tantes vegades com vulgui, amb paraules tant en català com en castellà, a través dels següents formularis.

> Participar amb paraules en català! <

> Participar amb paraules en castellà! <

Aquestes paraules poden ser verbs, noms i adjectius relacionats amb qualsevol àmbit de l’alimentació, com ara l’agricultura, la ramaderia, la pesca o la cuina. Es valorarà que siguin mots en desús o en perill d’extinció.

D’altra banda, per fer accessible la participació de totes les persones, els equipaments dinamitzadors habilitaran altres canals físics amb els quals recollir les paraules (bústies, pissarres, plafons de suro…).

Recol·lecta

L’equip organitzador recopilarà totes les paraules, de les quals, un jurat especialitzat en seleccionarà 28 segons criteris de rellevància lingüística, social i de diversitat. Entre l’1 i el 28 de novembre, aquestes paraules es donaran a conèixer a través dels canals oficials de Barcelona Ciència i dels equipaments dinamitzadors. A més, durant la Setmana de la Ciència se celebrarà una taula rodona per fer públiques les paraules seleccionades i destacar el valor del seu significat. Una trobada que també comptarà amb la participació del públic i amb l’aportació dels seus coneixements.