Engega l'Assemblea Ciutadana pel Clima per accelerar la lluita contra l'emergència climàtica

L’Assemblea Ciutadana ─evolució de la Taula Emergència Climàtica─ té per objectiu compartir els progressos i obstacles de les accions derivades de la Declaració d'Emergència Climàtica amb l'objectiu d'accelerar-les. Està organitzada en el marc del programa Barcelona + Sostensible en col.laboració amb l’Oficina pel Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona. La primera sessió tindrà lloc aquest dimecres, dia 23 de març, a les 17.30 h a l’escola Pere Vila.

..
23/03/2022 - 09:31 h - Emergència climàtica Ecologia Urbana

Fa dos anys que es va declarar l’emergència climàtica, i d’aquesta se’n deriva un Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica amb mesures concretes que impliquen tots els agents de la ciutat. L’any 2022, la Taula per l’Emergència Climàtica s’amplia en format d’Assemblea Ciutadana oberta a totes les persones i entitats interessades, per tal de compartir els avenços i les barreres entre els agents implicats, afrontar l’emergència i accelerar les accions.

L’Assemblea té previst celebrar tres sessions participatives, programades al llarg de l’any 2022. Les sessions s’estructuraran, d’una banda, al voltant d’una part plenària que comptarà amb una benvinguda institucional i una ponència sobre emergència climàtica per part d’un expert i, de l’altra, en tres grups temàtics de discussió diferents a cada sessió. En aquesta part en grups, una persona referent municipal retrà comptes dels avenços assolits i les dificultats amb què ens hem trobat, es debatrà amb actors claus en la temàtica i es compartiran les conclusions de la sessió. Aquestes conclusions es penjaran a la plataforma Decidim.

Sessions i grups temàtics

L’escola Pere Vila acollirà les tres sessions participatives entre les 17.30 i les 19.30h.

Durant la primera sessió farà una ponència l’Andreu Escrivà, membre del Grup d’expertes i experts per l’emergència climàtica de Barcelona. Actualment, treballa en projectes ambientals a la Fundació València Clima i Energia. Ens parlarà sobre la situació mundial en fer front a l’emergència climàtica (les negociacions de Glasgow, les novetats científiques, etc.), i el paper de les ciutats.

Els grups temàtics de la primera sessió són:

  • Model energètic, amb Cristina Castells, Directora d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Model d’alimentació, amb Amaranta Herrero, coordinadora de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030.
  • Model de mobilitat, amb Adrià Gomila, director de serveis de mobilitat de Barcelona.

La segona sessió es preveu pel dia 27 d’abril, on farà la ponència la Gisela Torrents, consultora especialista en canvi climàtic de l’observatori de la DESC i els grups temàtics són:

  • Model cultural i educatiu.
  • Model de consum  i residus.
  • Model per tenir cura de la salut.

Finalment, la tercera sessió està programada pel dia 19 d’octubre i els grups temàtics són:

  • Model urbà.
  • Model per tenir cura de l’aigua i del verd.
  • Model per afrontar les desigualtats.

Les assemblees ciutadanes són processos d’innovació democràtica orientats a empoderar persones, comunitats i països sencers per prendre decisions importants d’una manera justa.

Reuneixen a gent diversa per investigar, debatre i fer recomanacions sobre com respondre a qüestions complexes com pot ser l’emergència climàtica. És un procés consultiu, no vinculant, la participació és remunerada, la selecció de participants és aleatòria i representativa i està assessorada pel Grup d’expertes i experts per l’emergència climàtica.

En aquest sentit s’anuncia la creació d’una nova Assemblea Ciutadana pel Clima constituïda per persones seleccionades a l’atzar del padró municipal i representatives de la societat de Barcelona.

Objectius

Els principals objectius que treballarà l’Assemblea Ciutadana pel Clima són:

  • Avaluar l’efectivitat de les estratègies i els instruments que s’utilitzen per crear consciència de la gravetat de la crisi socioambiental.
  • Estimar quin és el grau de percepció de la gravetat del problema.
  • Detectar quines necessitats té la població per tal de poder fer canvis de mentalitat.
  • Relacionar la crisi climàtica amb les decisions personals i col·lectives.
  • Capacitar la població per a l’acció transformadora.
  • Aprofundir en les raons i els arguments de la ciutadania que viu els projectes transformadors i necessaris per afrontar el canvi climàtic com un esforç excessiu, inútil com una pèrdua de llibertat i no entén quins beneficis per la salut o pel medi ambient poden tenir.

Amb aquesta Assemblea es preveuen les següents sessions:

  1. Dues sessions preparatòries (inclou formació) per decidir les temàtiques específiques que els seus membres voldran abordar en relació a l’emergència climàtica
  2. Quatre sessions deliberatives i d’aprofundiment de les temàtiques
  3. Una sessió de tancament
  4. Dues sessions de retorn