Ens apropem a la biodiversitat urbana a través de les papallones

El servei de l'Aula Ambiental del Districte ens convida a aprendre de la biodiversitat que ens envolta.

..
30/04/2020 - 17:58 h

La biodiversitat és el conjunt de formes de vida que conviuen en un espai. Des de la diversitat d’espècies d’animals i plantes fins a la diversitat de paisatges que observem al nostre voltant. La biodiversitat és una característica fonamental perquè els ecosistemes funcionin adequadament, una major biodiversitat fa que els ecosistemes siguin més complexos i per tant, tinguin més capacitat d’adaptar-se a pertorbacions i canvis externs, com per exemple el canvi climàtic.

La conca mediterrània és un dels grans punts on es concentra la biodiversitat del planeta i forma part de les rutes migratòries de gran nombre d’ocells, ratpenats i papallones. L’àrea metropolitana de Barcelona no és un excepció i, de fet, presenta una gran diversitat d’espècies i hàbitats en un territori reduït alhora que és una de les zones més densament poblades d’Europa. Per tot això, l’augment de la biodiversitat a les ciutats es torna un repte a assolir fonamental per la sostenibilitat.

En els últims anys s’han dut a terme gran quantitat d’accions recollides en el Pla de millora de la biodiversitat a la xarxa de parcs i platges de l’AMB i el Pla del verd i biodiversitat de Barcelona  amb aquest objectiu. D’entre aquestes accions trobem la naturalització de la gestió dels parcs, la instal·lació de caixes niu per ocells o l’inventari i seguiment de grups faunístics d’interès ecològic, com  per exemple, les papallones.

Papallones: indicadores de biodiversitat!

Les papallones diürnes son considerades espècies bioindicadores perquè responen ràpidament als canvis ambientals. Però què vol dir que siguin bioindicadores? Explicat així, planament, serien com indicadores de vida. Podríem dir que s’observen per estudiar la qualitat ambiental dels espais.  Juntament amb els ocells i els ratpenats, són els únics bioindicadors animals reconeguts per la Unió Europea. Aquests insectes són sensibles a la contaminació, però també als canvis que hi hagi en l’entorn, per tant son indicadores de qualitat ambiental. No només és important observar la quantitat de papallones que hi ha sinó que també els diferents tipus de papallones, la diversitat d’espècies.

Durant la primavera del 2019, l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) amb la col·laboració del CREAF (Centre de recerca ecològica i aplicacions forestals) i l’IERMB (Institut d’estudis regionals i metropolitans de Barcelona), es va engegar un estudi que consistia a analitzar com es veia afectada la presència de papallones diürnes per la gestió sostenible efectuada als prats i les zones dunars. En aquesta primera fase es van estudiar sis parcs i dues platges (Gavà i Castelldefels) del territori metropolità.

L’estudi va mostrar un augment en quantitat i diversitat de papallones en espais semi naturals i prats secs i un empobriment del nombre de papallones en gespes i prats regats. Les tres espècies més freqüents eren la blaveta comuna (Polyommatus icarus), la blanqueta de la col (Pieris rapae) i la saltabardisses de solell (Pyronia cecilia).

No obstant això, l’estudi va concloure que calien més dades. Per aquest motiu, L’AMB vol impulsar un nou projecte enguany per millorar la biodiversitat i la gestió de la xarxa de parcs i platges metropolitans estudiant un cop més les papallones diürnes com a bioindicadors.

Eines per aprendre a  identificar les papallones i participació ciutadana

Durant aquesta primavera es volia es realitzar el seguiment de les poblacions de papallones diürnes com a bioindicadores mitjançant una iniciativa de ciència ciutadana.  Les dades obtingudes en aquest projecte serien analitzades per al seu estudi científic i consultables en la plataforma Observatori Metropolità de Papallones (mBMS, Metropolis Butterfly Monitoring Scheme).

Aquests estudis no es duran a terme al Districte de Sant Andreu, però l’Aula apropa les eines per a conèixer una mica més les papallones metropolitanes, que ens ajudaran a saber quina qualitat tenen els nostres parcs i espais verds urbans! Segueix els enllaços, aprèn més sobre aquests insectes i observa el teu barri!

Hi ha moltes papallones o poques aquesta primavera? Hi ha molts tipus diferents de papallones o sempre veus les mateixes espècies amb els mateixos colors i dibuixos a les ales?

I si aquest article t’ha motivat i vols saber-ne més sobre els estudis de biodiversitat que durà a terme l’AMB segueix l’enllaç! http://mbms.creaf.cat/

Degut a l’emergència sanitària no podem atendre consultes presencialment però ens podeu trobar disponibles al correu electrònic santandreuambiental@bcn.cat i consultar la Proposta setmanal d’activitats familiars per fer a casa al nostre espai web.