Notícies

Inici » Noticia » EscoLab presenta la seva oferta d’activitats científiques per al curs 2018-2019

EscoLab presenta la seva oferta d’activitats científiques per al curs 2018-2019

05 setembre 2018

Ciència. Els professors i professores interessats en participar amb el seu alumnat en el programa EscoLab ja poden consultar l’ampli ventall d’activitats del proper curs.

Els professors i professores interessats en participar amb el seu alumnat en el programa EscoLab ja poden consultar l’ampli ventall d’activitats del proper curs. En aquesta edició, 83 laboratoris d’universitats, centres de recerca i empreses s’impliquen al programa per apropar la ciència a estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

 

Aquest curs, EscoLab ofereix més de 10.000 places en unes 240 activitats diferents, totes elles gratuïtes, que es realitzen entre l’octubre d’enguany i el maig del 2019. Bona part de l’oferta se celebra a Barcelona i la seva àrea metropolitana, però també hi ha activitats que tenen lloc en altres municipis del territori català, com Vic, Reus, Mataró, Tarragona, Manresa o Olèrdola, entre d’altres.

La primera assignació de places es realitzarà mitjançant sorteig, al qual, el professorat s’hi podrà inscriure entre el 10 i el 22 de setembre. El dia 23 de setembre se celebrarà el sorteig i a partir del 24 de setembre, les activitats que hagin quedat lliures es podran reservar directament a través del web sense sorteig.

Per conèixer tots els detalls del programa, s’ha organitzat un acte de presentació de la nova edició d’EscoLab, obert a tothom, el dimarts 18 de setembre, a les 17 h a l’Auditori del Campus Poblenou de la UPF, al carrer de Roc Boronat, 138.

Com participar

Per participar cal registrar-se prèviament al web d’EscoLab a través d’aquest enllaç. Després, només cal seguir els passos que es descriuen aquí i inscriure’s a les activitats que interessin (en el cas d’estar completes, es pot provar sort inscrivint-se a la llista d’espera de l’activitat). Cada docent pot fer com a màxim sis inscripcions diferents al sorteig.

En el cas d’anul·lar-se una reserva, és molt important que es comuniqui al centre organitzador amb un mínim de 15 dies d’antelació al de l’activitat, per donar l’oportunitat de reservar-la a altres grups escolars que són a la llista d’espera i al mateix temps reduir el malbaratament de recursos en la seva organització.

Novetats d’aquesta edició

El curs 2018-2019 incorpora més activitats i sessions que mai, i la participació de nous laboratoris de recerca!

Enguany s’incorporen a EscoLab l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), amb visites al seus centres i demostracions tan didàctiques com sorprenents. Així mateix, el Centre Tecnològic LEITAT convida a participar en un taller de construcció d’un atrapabòires i aprendre com obtenir aigua líquida amb tècniques molt innovadores. I l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) ofereix un taller sobre la química fotogràfica.

Se sumen al programa també l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-UPF-CSIC) i el Centre de Recerca Matemàtica (UAB) amb diversos tallers, i altres centres més tecnològics com la Unitat Tecnològica de Sistemes Avançats de Fabricació – EURECAT i el Centre de Disseny i Optimització de Processos i Materials (DIOPMA-UB). I a la zona de Tarragona aquest any hi participen quatre centres de recerca relacionats amb la tecnologia alimentària, la ambiental i de la salut.

Igualment, molts altres centres de recerca han incrementat la seva oferta d’activitats, tant en nombre de sessions com en varietat d’activitats.

Més sobre EscoLab

EscoLab és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona coordinada pels programes Barcelona Ciència, de l’Institut de Cultura de Barcelona, i Cultura Científica, de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, amb la participació dels centres de recerca que ofereixen les diverses activitats.

La iniciativa té per objectius promoure l’alfabetització científica, despertar vocacions, visibilitzar i acostar la recerca de la ciutat i emfatitzar la perspectiva RRI (la recerca i innovació responsables, de les seves sigles angleses). EscoLab permet a l’alumnat aprofundir en camps del coneixement tan diversos com la informàtica i la tecnologia, les ciències de la vida i de la terra, la física i la química, l’economia i l’empresa, les ciències socials, les humanitats i les matemàtiques.

Tota la informació d’aquesta edició, d’edicions anteriors i d’altres activitats relacionades està disponible en aquest lloc web.