Notícies

Inici » Noticia » Estudiants d’arqueologia investiguen la vida al Born abans del segle XVIII

Estudiants d’arqueologia investiguen la vida al Born abans del segle XVIII

10 juliol 2019

Història. Quarta edició de l’Arqueoborn, que inclou sessions formatives i visites guiades.

Per quart any consecutiu, el programa Arqueoborn permet a joves estudiants d’arqueologia investigar en el terreny del jaciment urbà d’El Born Centre de Cultura i Memòria. L’objectiu és obtenir tota la seqüència cronoestratigràfica del període comprès entre finals del segle XIII i l’any 1717, quan va començar la destrucció d’aquesta part de Barcelona per construir-hi una ciutadella militar.

Es tracta d’un campus d’aprenentatge on els futurs arqueòlegs i arqueòlogues participen en les tasques d’excavació del terreny, en l’inventari i en la classificació dels materials recuperats per museïtzar-los, amb la supervisió constant d’un equip d’arqueòlegs i restauradors experts. Enguany, a més de l’alumnat de la Universitat de Barcelona, s’hi afegeixen estudiants del grau d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El programa de recerca arqueològica té lloc fins al 26 de juliol i les intervencions se centren en la Casa Santmartí i la Casa Corrales, que ja van ser objecte d’estudi en edicions anteriors. S’espera que els treballs que els joves arqueòlegs duran a terme permetran investigar períodes anteriors al segle XV.

Les dues edificacions són clau per entendre l’evolució urbanística de la ciutat abans del segle XVIII, ja que es troben en una àrea de pas entre un dels accessos a la ciutat de Barcelona (el portal de Sant Daniel) i una zona d’influència de l’antic barri de la Ribera.

Activitats per a la ciutadania

Coincidint amb les excavacions fetes per l’alumnat, el programa de recerca arqueològica Arqueoborn inclou també sessions de formació, impartides pels especialistes col·laboradors del projecte, per aprofundir aspectes relatius a la recerca arqueològica. Tindran lloc els dijous 11, 16 i 23 de juliol, a les 16.00 hores.

A més, es faran visites guiades en un recorregut per les excavacions en què els mateixos estudiants explicaran les troballes que s’hi estan fent i altres aspectes pràctics i curiositats de la tasca quotidiana dels arqueòlegs.