Notícies

Inici » Noticia » La Maker Faire 2019 arriba a la Nau Bostik

La Maker Faire 2019 arriba a la Nau Bostik

25 setembre 2019

Societat. La sisena edició se celebra els dies 5 i 6 d’octubre i està organitzada per Sonar+D, Fablab Barcelona, SokoTech i Make, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, Arrow, HP i PRUSA Research.

La sisena edició se celebra els dies 5 i 6 d’octubre i està organitzada per Sonar+D, Fablab Barcelona, SokoTech i Make, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, Arrow, HP i PRUSA Research.

Maker Faire 2019 posa l’accent en la urgent necessitat de repensar i activar la transició cap a un nou model d’economia circular que allargui la vida dels productes existents més enllà de l’obsolescència programada; redueixi la dependència de noves matèries primeres; dissenyi amb criteris ambientals; minimitzi i recuperi els residus i redueixi les emissions de CO2, superant així l’inviable patró actual d’”extreure, produir, usar i llençar”.

Enginyers, artistes, dissenyadors, hackers, artesans, científics i tecnòlegs presenten a Maker Faire els seus projectes més avançats en el marc de la societat digital, amb l’economia circular com a eix central de la trobada. El programa el configuren més d’un centenar de propostes entre estands, exposicions, demos, documentals, tallers i conferències, que recullen, entre d’altres, algunes de les iniciatives circulars més estimulants en els sectors tèxtil i de la moda, agrícola, alimentari o de materials, així com mostra els resultats de l’experimentació i la producció a partir de tot tipus de residus o dels plàstics que, recollits del Mediterrani, tornen al mercat a través de l’economia circular.

Tot això es complementa amb la presentació de projectes que ofereixen resultats avançats en les àrees de la intel·ligència artificial, l’internet de les coses, la manufactura 3D, la nanotecnologia, la robòtica social, la química, l’aprenentatge automàtic, la fotònica, la levitació acústica o les pràctiques cyborg, on les pròtesis són exo-sentits i els cossos camps d’invenció.

El programa Speakers Corner inclou una llarga nòmina d’experts locals i internacionals. Entre aquests últims destaca Ernesto Oroza, artista, dissenyador i escriptor cubà quecom, en el context de precarietat tècnica i material a Cuba a partir dels anys 90, s’estableixen relacions actives i experimentals amb els objectes a través de pràctiques com la reparació, reutilització i refuncionalització de les seves peces, les quals desafien ja les lògiques de producció i consum actuals; Marie Louise Gørvild, directora executiva i membre fundador de Techfestival, un encontre de líders d’opinió que explora els aspectes socials del progrés tecnològic o Ezio Manzini, probablement el principal expert en disseny sostenible avui.

Com a novetat, aquest any s’inclou un programa de documentals sobre economia circular amb títols com Closing the Loop, Out of Plastics o Molta Merda, que repassen els efectes nefastos de la nostra economia lineal alhora que ens mostren vies cap a una transició econòmico social.

L’accés és gratuït i el seu programa es dirigeix a totes les edats.