La tardor de l’alimentació sostenible arriba a Barcelona

..
07/10/2021 - 14:09 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

El 14 d’octubre s’inaugura la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible amb un un espectacle interpretat per Cabo San Roque en què intervindran Carme Ruscalleda, la Unió de Pagesos i Riders x Derechos, entre altres

Fins el 24 d’octubre tindran lloc 150 activitats per a tots els públics i edats amb entitats com Fundació Espigoladors, Fundación Alicia, Slow Food i la Xarxa 9 Barris Acull, entre més de 200 agents i projectes involucrats

Hi participaran expertes com la xef activista Ada Parellada, el fundador de GRAIN Henk Hobbelink, la ramadera i artista Vanessa Freixa, el director del Mercat Central de Buenos Aires Nahuel Lavaggi, la cantant i historiadora Vanesa Muela i l’impulsor de la Nova Cultura de l’Aigua Pablo Arrojo

Del 22 al 24 d’octubre torna la fira Mercat de Mercats: la plaça de les Glòries acollirà una gran festa per celebrar els Mercats de Barcelona i la gastronomia de proximitat i saludable.

El VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà reunirà ciutats i alcaldes de tot el món i personalitats com l’activista Vandana Shiva i el relator de les Nacions Unides pel dret a l’alimentació Michael Fakhri per debatre actuacions amb impacte global sobre l’emergència climàtica i acordar la veu que portaran les ciutats al COP26 de Glasgow

El Gastronomic Forum Barcelona congregarà del 18 al 20 d’octubre a Fira Montjuic sota el paraïgua de la sostenibilitat més de 300 empreses del sector de la gastronomia i la restauració i 100 ponents, entre els quals 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin

L’elaboració de l’Estratègia Alimentària de Ciutat 2030 i la creació del seu òrgan de governança el 2022 unificaran els esforços dels àmbits educatiu, sanitari, social i econòmic per garantir el dret a una alimentació adequada a tota la població i construir un model just, sostenible i saludable

La tardor de l’alimentació sostenible com a front per combatre l’emergència climàtica arrenca a Barcelona amb voluntat que el 2021 marqui un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari que comença fer-se realitat a través de diversos projectes en diversos àmbits. L’Ajuntament hi destina gairebé 10 milions d’euros i la condició de Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, que vol ser palanca de canvi cap a sistemes alimentaris sostenibles, justos i saludables, es manifesta aquest mes d’octubre en una onada d’activitats a la ciutat i l’àrea metropolitana al voltant de tres grans esdeveniments: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona, organitzats en col·laboració amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Ho han presentat avui l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; i el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro, juntament amb representants de sectors implicats en la mobilització vinculada a la Capitalitat Alimentària.

 

Han recordat que la cadena de subministrament que porta els aliments a taula és responsable d’entre el 21 i el 37% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i han avançat que l’Ajuntament de Barcelona donarà un pas més en el seu compromís per transformar els sistemes alimentaris amb la proposta del Barcelona Challenge for Good Food and Climate, un marc d’acció conjunta amb mirada municipal i metropolitana que es presentarà el 21 d’octubre en el marc del Fòrum Global de ciutats del Pacte de Milà. L’objectiu del consistori d’impulsar dietes saludables per a les persones, els territoris i el planeta.

 

Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, 14-24 d’octubre

La ciutadania tindrà un ampli ventall de propostes i recursos per contribuir a la transformació dels sistemes alimentaris durant la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, del 14 al 24 d’octubre en diversos espais de Ciutat Vella i altres districtes de Barcelona. L’espectacle inaugural, interpretat per Cabo San Roque, comptarà amb intervencions de Carme Ruscalleda, Ferran Berenguer de la Unió de Pagesos, José Manuel Juárez de la Confraria de pescadors de Barcelona, Marta Carola de Ramats de Foc, Àngels Fises de Paradistes verds dels Mercats Municipals i Felipe Corredor de  Riders x Derechos, en un homenatge als oficis que ens posen cada dia el plat a taula. Durant els deu dies posteriors, i sobretot al voltant del Dia Mundial de l’Alimentació, el 16 d’octubre, la ciutat s’omplirà de tallers, xerrades, experiències gastronòmiques, espectacles i propostes culturals. Fins a 150 activitats perquè la ciutadania aprengui a calcular la petjada ecològica dels plats que cuina o a preparar-los amb un baix consum energètic, per exemple. Entre les personalitats convidades, l’activista climàtica Vandana Shiva mantindrà un diàleg amb la investigadora especialitzada en moviments socials i polítiques agrícoles Esther Vivas.

La xef Ada Parellada impulsa un el sopar-denúncia contra el malbaratament alimentari Gastrorecup i i el Parc de la Barceloneta acollirà un gran dinar d’aprofitament popular gratuït en què se serviran 200 menús elaborats amb aliments recuperats. A Nou Barris se celebrarà una nova edició del Festival de Sopes del Món i el director del Mercat Central de Buenos Aires, Nahuel Levaggi, conversarà amb Aitor Urkiola, especialista en llavors del projecte GRAIN per la bioversitat i el control comunitari, sobre alternatives als impactes del nostre sistema alimentari. Entre les xerrades programades es podrà escoltar l’activista rural i artista Vanessa Freixa al voltant de la relació urbà-rural; el relator de les Nacions Unides sobre els Drets Humans a l’aigua potable i el sanejament Pedro Arrojo; el creador del projecte d’agricultura ecològica i menjadors escolars EcoCentral, Alejandro Guzmán i la periodista impulsora de Carro de Combate Laura Villadiego. Espectacles com el de la Vegetable Orchestra amb instruments fets a partir de fruites i hortalisses fresques o el de titelles Transhumància, entre molts altres, posaran  la nota artística a la Setmana, que inclourà una mostra d’entitats als quioscos de les Rambles. A més, a la Setmana també participen col·lectius com la Plataforma Fruita amb Justícia Social, Ramaderes, Espigoladors, Veus per la Sobirania Alimentària, DiomCoop, Fundació Alicia, Eixarcolant i l’associació de menjadors ecològics CHEF 2030.

El gruix de les activitats són gratuïtes i es poden consultar al web: https://alimentaciosostenible.barcelona/setmana-ciutadana

 

Fòrum Global de ciutats del Pacte de Milà, 19-21 d’octubre

El VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà (MUFPP, Milan Urban Food Policy Pact) reunirà del 19 al 21 d’octubre al voltant de 300 representants tècnics i polítics de ciutats d’arreu del món, membres d’agències internacionals i de la comunitat científica i representants de la societat civil en format híbrid (presencial i online). Entre els participants s’hi compten experts el relator de Nacions Unides pel Dret a l’Alimentació Michael Fakhri; el director executiu de la xarxa de megaciutats contra la crisi climàtica C40, Mark Watts; la geògrafa urbana Jane Battersby; el destacat científic sobre sistemes alimentaris sostenibles global Brent Loken; la fundadora i presidenta executiva de la Fundació EAT, Gunhild Stordalen; el director del departament de Nutrició per la Salut i el Desenvolupament de l’OMS, Francesco Branca; i la presidenta de Food Tank, experta en agricultura sostenible, Danielle Nieremberg.

Les ciutats centraran el debat en l’impacte de l’alimentació en la salut de les persones i els ecosistemes a través de sessions sobre polítiques alimentàries integrades per a una ciutadania sana en un planeta saludable, justícia alimentària global, lliçons sobre inseguretat alimentària apreses en el context de pandèmia o el rol dels mercats centrals en la transformació dels sistemes alimentaris, entre altres. Les jornades inclouran una trobada de ciutats catalanes organitzada per l’AMB, la Generalitat de Catalunya i el Pla Estratègic Metropolità amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà. La infància tindrà un paper protagonista en la cerimònia inaugural, el 19 d’octubre a les 15 hores, i en la cloenda es presentarà el Barcelona Challenge for Good Food and Climate i hi haurà un debat amb els alcaldes i alcaldesses de Glasgow, Milà, València, Bogotà, Freetown i Barcelona.

 

Gastronomic Forum Barcelona, 18-20 d’octubre

El sector professional de la gastronomia i la restauració té la seva cita específica, el Gastronomic Forum Barcelona, del 18 al 20 d’octubre al recinte Montjuic de Fira de Barcelona. Reunirà prop de 300 empreses expositores i 62 xefs que sumen 46 estrelles Michelin i enguany l’esdeveniment gira al voltant de la sostenibilitat i el compromís amb l’alimentació saludable com a tema central de les més de 70 activitats, demostracions i ponències que hi tindran lloc. El Forum Lab Barcelona Alimentació Sostenible oferirà un ecosistema d’innovació on una cinquantena d’experts posaran a l’abast d’empreses i professionals de la restauració i l’hostaleria eines útils per a la gestió sostenible dels seus negocis.

Hi participaran xefs com Joan Roca (Celler de Can Roca), Carme Ruscalleda (Sant Pau Tòquio, Moments), Eneko Atxa (Azurmendi, restaurant reconegut com el més sostenible del món per The The World’s 50 Best Restaurants), Pierre Gagnaire (Gagnaire), Norbert Niedekofler (Hubertus), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer), Maria José San Roman (Monastrell), Maria Solivellas (Ca Na Toneta) i Najat Kaanache (Nur Restaurant).

 

Mercat de mercats 2021

L’edició 2021 de Mercat de Mercats tindrà lloc a la Plaça de les Glòries els dies 22, 23 i 24 d’octubre. L’objectiu del projecte és difondre els valors dels mercats de Barcelona característics de la Mediterrània com a motor del desenvolupament urbà i de cohesió social, i promoure el producte de proximitat del territori.

La idea principal de l’esdeveniment és que la ciutadania entengui el mercat com a proveïdor del producte fresc de qualitat, sostenible (proximitat), vinculat a l’alimentació saludable i a la dieta mediterrània, i posar en valor els productors catalans i l’elaboració del producte artesà del país. I també que als mercats podran ser atesos per professionals experts en aquests productes, espai de trobada i centralitat urbana i de transmissió de la cultura culinària.

Estratègia Alimentària 2030, continuïtat i futur

Més enllà d’aquestes convocatòries de tardor, que inclouen el Mercat de Mercats i la Fira de Restauració Sostenible ‘Terra i Gust’, el 2021 Barcelona ha destinat gairebé 10 milions d’euros a impulsar l’alimentació sostenible a través d’un centenar de projectes en cinc altres àmbits:

  • Promoure dietes saludables i sostenibles accessibles per a tota la ciutadania, a través de la compra pública de l’Ajuntament, programes educatius i mesures per garantir el dret a una alimentació adequada per a tota la població. 
  • Facilitar la distribució i la comercialització d’aliments de proximitat, ecològics i de circuit curt, amb diversos projectes interrelacionats en què han col·laborat Mercabarna, els mercats municipals i el sector del comerç i la restauració. Inclou, per exemple, el Menú de les Estacions per promoure el consum d’aliments de temporada i de proximitat, al qual s’han adherit ja 163 restaurants de l’àrea metropolitana i que aquesta setmana ha presentat el Menú de Tardor. Durant el mes d’octubre s’activarà el projecte Comerços Verds a tots els Mercats Municipals de la ciutat, que amb l’adhesió del 50% de les parades de fruita, carn, llegums i peix facilitarà la presència senyalitzada de productes sostenibles, i arrencarà la fase pilot del Centre d’Intercanvi d’Aliments de Proximitat per afavorir la venda de la producció local al comerç minorista de la ciutat .
  • Impulsar una transició agroecològica a la ciutat, amb una Estratègia d’agricultura urbana i la dinamització de l’espai públic-comunitari Agròpolis.
  • Transversalitzar l’alimentació sostenible en els programes, districtes i polítiques municipals, coordinant les perspectives de salut, emergència climàtica, economia social, comerç i consum, cultura, amb un enfocament territorialitzat als barris i la introducció de l’alimentació a les polítiques d’economia social i solidària.
  • Elaborar una Estratègia Alimentària 2030, que es dissenyarà a partir d’un procés participatiu alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ciutat i constiutuirà el full de ruta a seguir en polítiques alimentàries per als propers anys.

L’elaboració d’aquesta estratègia a partir del proper mes de novembre i la creació del seu òrgan de governança el 2022 unificaran els esforços dels àmbits educatiu, sanitari, social i econòmic per garantir el dret a una alimentació adequada a tota la població i construir un model just, sostenible i saludable per a les persones, els territoris i el planeta.

 

Milan Urban Food Policy Pact

El Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que va llançar aquesta ciutat italiana el 2015, és un acord entre ciutats d’arreu del món per “desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles que siguin inclusius, resistents, segurs i diversos, que proporcionin aliments sans i assequibles a totes les persones dins d’un marc basat en els drets humans, que minimitzen els residus i conservin la biodiversitat mitigant els impactes del canvi climàtic.” Té com a objectiu principal donar suport a les ciutats que desitgin desenvolupar sistemes alimentaris urbans més sostenibles fomentant la cooperació entre ciutats i l’intercanvi de bones pràctiques.

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària. L’any de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. Inclou el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que va començar el gener de 2021 i culminarà amb l’inici del procés d’elaboració d’una Estratègia Alimentària de ciutat amb horitzó 2030 que esdevingui el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries per als propers anys a la ciutat.