La UNESCO presenta la 3a Conferència Mundial d'Educació Superior

El Paranimf de la Universitat de Barcelona ha acollit avui l'acte de presentació de la 3a Conferència Mundial d'Educació Superior de la UNESCO (CMES2022), que tindrà lloc a Barcelona del 18 al 20 de maig del 2022, la primera vegada que se celebra fora de la seva seu de París. L'esdeveniment ha permès presentar les claus d'aquest debat internacional, el lema del qual és “Reinventant l'educació superior per a un futur sostenible”, i ha posat sobre la taula els temes que s'abordaran durant la trobada.

Presentació CMES 2022 UNESCO - Joan Guàrdia
29/11/2021 - 14:40 h - Educació i estudis Octavi Planells

Com ha impactat la pandèmia de la COVID-19 a l’educació superior? Com cal garantir una educació superior inclusiva? O els programes rellevants i de qualitat? Com es pot fomentar la mobilitat acadèmica a escala mundial? De quina manera l’educació superior ha de contribuir a complir amb l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible? Aquests són alguns dels temes que centraran la CMES2020, tal com s’ha avançat a la presentació d’avui. A l’acte hi han participat Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Manuel Castells, ministre d’Universitats, Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, Stefania Giannini, subdirectora general d’Educació de la UNESCO, i Javier Lafuente, president de la Global University Network for Innovation.

A la xerrada de benvinguda, Ada Colau ha destacat el paper central que juguen les universitats en el progrés social, cultural i econòmic, cosa que en una ciutat d’educació i coneixement com és Barcelona guanya una rellevància especial. També ha subratllat la importància que Barcelona sigui la seu de la tercera Conferència Mundial d’Educació Superior i, així, la contribució de la ciutat a impulsar el debat sobre el futur de la universitat a escala global.

Per part seva, Manuel Castells ha declarat que “és un honor per a Espanya acollir aquesta conferència en aquest moment crucial per fomentar el diàleg mundial sobre l’educació superior, un diàleg al qual totes les veus estan convidades i del qual sorgiran idees i compromisos que marcaran la vida universitària de les properes generacions d’estudiants”. Stefania Giannini, ha destacat que “del que es tracta és de redissenyar l’agenda de l’educació superior per als pròxims deu anys, escrivint un nou full de ruta que en faci un lloc inclusiu i divers que respongui millor a les necessitats del desenvolupament i del mercat laboral actual”.

Temes destacats

La CMES2022 pretén trencar amb els models tradicionals d’educació superior i obrir les portes a noves concepcions innovadores, creatives i visionàries que no només serveixin a les actuals agendes de desenvolupament sostenible, sinó que també aplanin el camí per a futures comunitats d’aprenentatge que superin les barreres i siguin inclusives amb tota la comunitat d’estudiants al llarg de la vida. Els temes principals de la conferència són l’impacte de la covid-19 en l’educació superior, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la inclusió, la qualitat i la rellevància dels programes, la mobilitat acadèmica, la governança, el finançament, la producció de dades i coneixements, la cooperació internacional i el futur d’aquest ensenyament.

La cita donarà veu a tots els perfils implicats en la vida acadèmica, com ara el professorat, la comunitat investigadora, l’administració, l’empresa, la joventut, la representació política i les entitats socials. Així mateix, la conferència inclourà una varietat d’esdeveniments paral·lels, reunions informals i exposicions sobre tecnologia, innovació, bones pràctiques, art, ciència i cultura que permetran ampliar les oportunitats d’aprenentatge i intercanvi per a totes les persones participants.

L’acte de presentació celebrat aquest matí ha estat organitzat per la UNESCO, el govern espanyol, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, ​​l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), la qual ostenta la presidència i la secretaria tècnica de la Global University Network for innovation (GUNi).

Més informació