L’ecòloga forestal Nalini Nadkarni rep el Premi Nat 2021

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lliurat avui el Premi Nat 2021 a l’ecòloga estatunidenca Nalini Nadkarni en un acte celebrat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. La científica ha estat guardonada amb aquesta distinció pels seus estudis en l’ecologia del dosser dels boscos tropicals i per la intensa divulgació de la natura. A més, el Centre Excursionista de Catalunya i la Institució Catalana d’Història Natural han obtingut la Menció d’Honor Nat per la seva tasca acadèmica, educativa i de divulgació de les ciències naturals.

Nalini Nadkarni recull el premi Nat de mans d'Ada Colau i Anna Omedes
27/10/2021 - 22:01 h - Cultura i lleure Octavi Planells

L’acte, presidit per l’alcaldessa Ada Colau, ha estat conduït per la directora del Museu, Anna Omedes, i també ha comptat amb la participació del naturalista i arqueòleg Jordi Serrallonga, i la divulgadora mediambiental Carlota Bruna. Amb motiu del lliurament, Nalini Nadkarni ha pronunciat la conferència Teixint un tapís de ciència, natura i persones per protegir la nostra terra única. L’ecòloga ha rebut el Premi Nat per l’entusiasta tasca de recerca i divulgació de la biodiversitat i el medi ambient, centrada en l’estudi i la defensa dels boscos d’arreu del planeta; i per la creació d’eines de comunicació i educatives originals, dirigides a tots els àmbits de la societat, que incideixen, també, en els temes de gènere i en els grups amb risc d’exclusió.

Pel que fa a la Menció d’Honor Nat, el Centre Excursionista de Catalunya i la Institució Catalana d’Història Natural es distingeixen per la gran tasca acadèmica i educativa en la comprensió, l’exploració, la recerca i la divulgació de les ciències naturals, així com en la preservació del medi ambient entre la ciutadania. Una tasca encetada al segle XIX, que continua amb èxit fins als nostres dies i que ha contribuït de manera decisiva a la història del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El jurat que ha lliurat aquests premis ha estat format per Dacha Atienza, cap de Recerca i Col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Mara Dierssen, neurobiòloga i divulgadora científica, Martí Domínguez, biòleg i director de la revista Mètode, Xavier Duran, periodista de TV3, Teresa Garnatje, directora de l’Institut Botànic de Barcelona, Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona.

Nalini Nadkarni

És pionera en l’estudi de l’ecosistema que es desenvolupa a la capçada dels arbres dels boscos tropicals i temperats, motiu pel qual se la coneix com la Reina del Dosser del Bosc. Estudia, en particular, com sobreviuen les epífites, plantes no parasitàries que creixen sobre altres plantes, i, també, els efectes de la fragmentació dels boscos en la biodiversitat. És cofundadora de la International Canopy Network, una organització sense ànim de lucre que fomenta la creació d’eines per a la comunicació entre persones investigadores, educadores i conservacionistes preocupades pels dossers dels boscos.

Nadkarni és professora de Biologia a la Universitat de Utah i a l’Evergreen State College, a Olympia, Washington. Ha escrit prop de cent trenta articles científics i mitja dotzena de llibres, entre els quals n’hi ha uns quants d’especialitzats i d’altres de divulgació per a persones adultes i també per a infants.

A més de la seva tasca d’investigadora, Nadkarni és activista i una apassionada comunicadora de la natura i la ciència, amb especial èmfasi en col·lectius desfavorits i amb risc d’exclusió. D’entre les seves iniciatives, ha empès projectes de conservació a les presons, ha convidat artistes del món del rap, de la dansa, de la literatura i de l’art visual als boscos per tal que s’inspiressin per crear les seves peces, s’ha apropat a les comunitats religioses a través de xerrades sobre el paper que desenvolupen els arbres en el simbolisme de gairebé totes les confessions i, fins i tot, ha col·laborat amb l’empresa productora de les nines Barbie per crear una sèrie de científiques. En definitiva, ha demostrat que tothom pot contribuir a conservar la biodiversitat.

La tasca de Nadkarni ha merescut una quinzena de guardons als quals ara se suma el Premi Nat 2021.

El Premi Nat

El guardó va néixer l’any 2018 per commemorar el 140è aniversari del Museu. Es tracta d’una distinció honorífica que premia persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals i que han contribuït a crear vocacions científiques i a conservar la natura. Els guardonats amb el Premi Nat reben una peça especialment dissenyada per l’escultor Antoni Llena i els mereixedors de la Menció d’Honor, una serigrafia del pintor Perico Pastor.