L’ISEA 2022 s’acosta i ho fa amb noves propostes obertes a la ciutadania

El 25 de maig es va presentar en roda de premsa al CCCB el programa del 27è Simposi Internacional d’Art Electrònic, ISEA 2022 Barcelona, que se celebrarà a la ciutat del 10 al 16 de juny. L’esdeveniment, impulsat per la UOC amb la col·laboració de diverses institucions, entre les quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona per mitjà de Barcelona Ciència i Universitats i l’ICUB, reunirà professionals d’arreu del món d’àmbits com l’art, el disseny, la tecnologia i la ciència per debatre i explorar les interseccions entre aquestes disciplines i la societat. En paral·lel al simposi, s’ha organitzat una cinquantena de propostes obertes al públic que tindran lloc a nombrosos espais de Barcelona i altres punts del territori. A la presentació del dia 25 es van donar a conèixer les noves incorporacions en el programa públic.

ISEA 2022
25/05/2022 - 14:09 h - Cultura i lleure Octavi Planells

L’ISEA és un dels esdeveniments anuals sobre art electrònic més consolidats a escala internacional. Després de més de deu anys sense trepitjar sòl europeu, Barcelona acull aquesta primavera una nova edició amb què es reforça la projecció internacional de la ciutat en la recerca, la producció científica, la creativitat artística i cultural. En aquest context, la celebració de l’ISEA 2022 s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència 2020-23, concretament en l’objectiu 13 per al foment de la relació entre art, ciència, tecnologia i societat des d’un punt de vista transversal. És per tot això, que la celebració de l’esdeveniment contempla un ampli ventall de propostes públiques per tal de traslladar el debat del simposi a tota la ciutadania.

Programa obert

El passat mes d’abril es van donar a conèixer les primeres confirmacions d’activitats públiques de l’ISEA 2022 que tenen com a fil conductor el tema dels “possibles”. A la roda de premsa del 25 de maig, es van presentar noves propostes obertes a tota la ciutadania junt amb altres detalls del programa tant públic com del mateix simposi. D’entre les novetats en destaquen les que tindran lloc al Recinte Modernista de Sant Pau, que es convertirà en un espai expositiu amb la mostra internacional Possibles, composta per obres d’art digital de figures com Thierry Fournier, Monika Fleischmann i Wolfgang Strauss, i un mapping que retrà homenatge al Quebec, impulsor de l’anterior edició del simposi. Una altra novetat destacable és el cicle d’activitats sobre art i ciència que del 7 al 15 de juny es durà a terme als Jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, un equipament que fa una clara aposta per l’exploració de les interaccions d’aquests dos àmbits.

El CCCB i el CERC acolliran tallers els dies 11 i 12 de juny on, a través del codi i el programari, les persones participants podran experimentar amb les sinergies entre fenòmens naturals, el cos i la tecnologia, o crear experiències immersives, així com diverses performances, del 13 al 15 de juny, amb propostes de música i audiovisuals que combinen el live coding amb la intel·ligència artificial. El Santa Mònica també se suma a les accions amb l’exposició principal de l’ISEA2022, La irrupció, composta per 32 propostes d’artistes internacionals i locals de referència que indaguen en la crisi ecològica, climàtica i social d’avui des de diverses perspectives, i que es podrà visitar del 9 de juny al 21 d’agost. L’exposició col·lectiva El que és possible i el que no aprofundeirà en la crisi derivada de les possibilitats que ens ofereixen els avenços tecnològics i es podrà visitar a La Capella del 9 al 19 de juny.

L’ISEA 2022 ens porta un munt de propostes més i, com a colofó, ens brindarà amb una espectacular clausura que tindrà lloc a la platja del Somorrostro el dimecres 15 de juny a les 22:30. La cita proposa un espectacle aeri de drons sincronitzats que combina tecnologia, llums i música electrònica per traduir-se en un una col·lecció de formes i figures ben singulars.

Trobada professional

El Simposi citarà a la comunitat de persones expertes en art, ciència i tecnologia de tot el món. L’ISEA 2022 Barcelona vol contribuir al creixent debat sobre el nostre món de “possibles”, tema central del simposi, a través de múltiples formats que inclouen 140 presentacions de persones referents en la seva especialitat, 45 presentacions institucionals, 40 xerrades d’artistes, 23 screenings, 18 pòsters i demostracions, 16 taules rodones, 13 tallers i 13 performances, tots ells provinents de la convocatòria oberta llançada fa més d’un any on es van presentar un total de 1100 propostes.

A aquests formats cal sumar les més de 80 obres que configuren el projecte expositiu de l’ISEA 2022 Barcelona. El CCCB i el MACBA seran el principal punt de trobada per una comunitat internacional d’experts en art, ciència i tecnologia que se citarà per a abordar temàtiques d’actualitat com la capacitat creativa de la intel·ligència artificial, les possibilitats de les experiències immersives, l’imaginari de les biotecnologies en les arts, els reptes al voltant del canvi climàtic o les noves formes d’encarar l’educació, així com el nostre llegat cultural.

Qui ho impulsa

L’ISEA 2022 Barcelona ha estat impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona per mitjà de Barcelona Ciència i Universitats i l’Institut de Cultura de Barcelona, el CCCB, l’Arts Santa Mònica, el MACBA, la New Art Foundation, el nou hub d’art, ciència i tecnologia Hac Te, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Llull.