Lliurats els Premis Nacionals de Recerca 2020

El 26 d’octubre, en un acte al Teatre Nacional de Catalunya, l’especialista en robòtica i intel·ligència artificial Carme Torras i el referent en recerca del VIH Bonaventura Clotet van rebre el Premi Nacional de Recerca 2020 ex aequo de la mà del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Així mateix, es van lliurar el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove, que es va concedir la professora d’investigació ICREA Núria Montserrat, i el Premi Nacional de Comunicació Científica, que es va endur la revista de divulgació Mètode.

Imatge del 31è Premi Nacional de Recerca
04/11/2021 - 09:58 h - Cultura i lleure Octavi Planells

La del 2020 ha estat la 31a edició d’aquests premis que convoca anualment la Generalitat de Catalunya junt amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Els guardons constitueixen el màxim reconeixement a l’activitat científica i investigadora, però no només això, també és una distinció per a la divulgació i la comunicació amb què el coneixement científic es posa a l’abast de tota la ciutadania.

En aquesta edició, el guardó principal ha estat concedit ex aequo a dues persones per la seva rellevant tasca: Carme Torras i Bonaventura Clotet. Torras és professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) i se li ha concedit el guardó pels seus treballs en intel·ligència artificial i robòtica assistencial, és a dir, aplicades a la cura i ajuda de les persones. Per la seva part, Clotet és director de l’Institut de Recerca de la Sida, IrsiCaixa, i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i se l’ha reconegut per la seva recerca d’abast internacional de més de 40 anys en el camp del VIH i malalties relacionades.

Núria Montserrat, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i que l’estiu passat va col·laborar amb Barcelona Ciència i Universitats com a comissària de la Biennal Ciutat i Ciència, es va endur el Premi Nacional al Talent Jove pels seus treballs en cèl·lules mare pluripotents i l’aplicació en l’àmbit de la salut. Quant a la revista Mètode, la seva trajectòria i qualitat sostinguda, fins i tot en una època on els mitjans de comunicació s’han transformat profundament, li van valdre el Premi Nacional de Comunicació Científica.

En el mateix acte, el Premi Nacional de Mecenatge Científic va ser atorgat a la Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la promoció de la recerca així com per fomentar el debat bioètic en l’àmbit biomèdic. B. Braun Surgical s’endugué el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat per la seva xarxa de col·laboracions en recerca en biomaterials amb les universitats. I el Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica es va atorgar al Centre de Regulació Genòmica per impulsar la spin-off de biologia sintètica per combatre malalties respiratòries Pulmobiotics.