Més de 3.400 dones han participat en activitats per promoure l’equitat tecnològica

El desplegament de la Mesura de govern per l’equitat de gènere en els entorns tecnològics 2021-2023 arriba al 75% de les accions iniciades o finalitzades, amb 3.406 dones participants en els diversos programes de formació i capacitació tecnològica. L’objectiu principal de la mesura és reduir la bretxa digital de gènere i promoure la presència de dones en l’àmbit tecnològic i digital, un sector estratègic per al desenvolupament econòmic de la ciutat.

..
31/03/2022 - 20:52 h - Feminismes i dona Ajuntament de Barcelona

Barcelona s’ha consolidat com un dels hubs digitals més importants d’Europa, amb una de les indústries més potents en creació d’ocupació en els pròxims anys. Ara bé, a la ciutat les dones només ocupen el 26% dels llocs de treball del sector TIC, i únicament un 8,6% ocupa posicions tècniques. Aquestes dades mostren la bretxa digital del sector tecnològic, que posa de manifest la segregació i l’augment de desigualtats per gènere en un dels motors econòmics de la ciutat.

Més dones al sector tecnològic

Per fer-hi front, fa un any es va posar en marxa la Mesura de govern per l’equitat de gènere als entorns tecnològics 2021-2023, amb un pressupost de 2.253.822 euros durant tres anys i una cinquantena d’actuacions destinades a promoure l’equitat de gènere a les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital.

Actuacions per fomentar la formació i la capacitació

Des que la mesura es va posar en marxa, 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats que la componen, entre les quals destaquen:

  • Programa de capacitació Bcn Fem Tech, que consisteix en una formació gratuïta i intensiva de desenvolupament web per a dones en situació de vulnerabilitat. El programa ha permès inserir laboralment un 70% de les participants. Aquesta tarda les dues promocions de dones que ja han completat la formació han participat en un acte de graduació al Saló de Cent de l’Ajuntament.
  • Xarxa GETHub, una iniciativa publicoprivada que pretén agrupar les empreses barcelonines compromeses amb l’equitat de gènere en l’àmbit tecnològic per tal d’impulsar i desplegar mesures concretes que redueixin la bretxa de gènere en el sector i aconseguir organitzacions amb un nombre més alt de dones en càrrecs tècnics i de lideratge. Actualment hi ha 30 empreses potencials interessades a formar-ne part i comprometre’s amb l’equitat de gènere en les seves organitzacions.
  • Programa Matchimpulsa: s’han destinat més de sis-centes hores de formació i assessorament a l’economia social i solidària (EES), a la plataformització digital de l’economia social solidària i col·laborativa de Barcelona.
  • Xarxa BCNFemTech: en formen part més de cinquanta dones, 26 de les quals han assistit a activitats relacionades amb tecnologia i feminismes a l’Ateneu d’Innovació Digital – Canòdrom.
  • Formació tecnològica bàsica del Cibernàrium de Barcelona Activa: 1.794 dones de més de 45 anys han participat en aquestes accions formatives. També s’han realitzat fins ara 206 sessions de capacitació bàsica i avançada amb programari lliure en aquest espai, i un total de 18 activitats programades a les biennals de pensament, la Festa de la Ciència, l’Escolab i els programes de ciència ciutadana amb perspectiva de gènere.
  • Els alumnes de 194 centres educatius han participat en programes de recerca, ciència i tecnologia durant el curs 2021-2022 per tal de fomentar les vocacions científiques.
  • Premis Bcn Fem Tech, atorgats a quatre projectes que tinguin com a objectiu avançar en l’equitat de gènere al sector TIC, amb una dotació de 8.000 euros cadascun.

Un projecte a tres anys vista

La mesura presenta un estat d’execució molt avançat, ja que 25 de les 33 actuacions incloses (el 75,7%) es troben en execució o ja s’han acabat. Per assegurar la transversalitat de la mesura, hi participen diversos agents, tant de l’Administració pública com del tercer sector, empreses, universitats i la ciutadania. Pel que fa al tipus d’accions, les orientades a combatre la bretxa digital de gènere amb polítiques actives d’ocupació i un pla de capacitació en el sector de les TIC per a dones són 16, un 48,5% del total; també hi ha 11 actuacions per donar visibilitat, reconeixement i suport a dones del sector i cocrear actuacions (33,3%) i, finalment, 6 de pensades per despertar i inspirar vocacions tecnològiques en les nenes des de la petita infància (18,2%).