Més de 300 acadèmiques i acadèmics internacionals participen en el 32è Building Bridges 

Els dies 19, 20, 21 i 22 d’octubre , el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea ha acollit el 32è congrés anual Building Bridges, una trobada internacional de persones de l’àmbit acadèmic que enguany s’ha celebrat a la capital catalana. L’edició ha comptat amb la participació de 319 expertes  i experts en diferents àmbits acadèmics, procedents d’un total de 41 països diferents. En un context de pandèmia, l’edició s’ha celebrat en un format híbrid que ha combinat les emissions en directe per streaming amb sessions presencials a diferents seus de Barcelona, com ara l’Institut d’Estudis Catalans i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

Imatge de la Building Bridges Conference - Foto: Rubén Duró
25/10/2021 - 11:21 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Les sessions plenàries que han integrat el programa dels dies 20 i 21 d’octubre han anat a càrrec de ponents de gran prestigi internacional. En aquesta edició ha participat, entre d’altres, Roger Penrose, físic matemàtic guardonat amb el Premi Nobel de Física 2020, a qui se li ha atorgat la Medalla Erasmus de l’Academia Europaea, amb una laudatio a càrrec de l’astrofísic i cosmòleg Martin Rees.

L’esdeveniment també ha comptat amb la presència d’Ole Petersen, metge i fisiòleg a qui se li ha atorgat la Medalla d’Or de l’Academia Europaea. La neurobiòloga Mara Dierssen, del Centre de Regulació Genòmica, ha presentat les novetats dels estudis sobre  la memòria que està conduint. I el vulcanòleg Donald Dingwell, de la Ludwig-Maximilians-Universität de Munich, ha fet esment de les erupcions que actualment s’estan produint a l’illa de La Palma en el marc d’una conferència sobre models experimentals. El colofó del congrés l’ha posat l’acte virtual de lliurament del premi Adam Kondorosi a la biòloga Paola Bonfante en reconeixement de les seves aportacions excepcionals al camp de la simbiosi.

El Building Bridges s’ha celebrat conjuntament amb el 10è congrés anual de la Young Academy of Europe (YAE), en la qual s’ha atorgat el Premi Andre Mischke de la YAE a l’enginyera i professora de KU Leuven Marian Verhelst, per les seves aportacions a les polítiques científiques, en especial, per a estimular i promoure la participació de les nenes i les dones en els camps STEM (de les sigles angleses de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

L’Academia Europaea

És una associació europea no governamental i sense afany de lucre fundada l’any 1988, composta per professionals de l’àmbit científic i acadèmic que promouen accions de formació i recerca. Actualment compta amb més de 4.800 membres que cobreixen pràcticament tots els camps del coneixement i on s’inclouen persones expertes de gran renom internacional. En aquesta edició del congrés Building Bridges el fins aleshores president de l’Academia Sierd Cloetingh ha deixat el càrrec després de set anys al capdavant i ha assumit el càrrec la finesa Marja Makarow, primera dona presidenta de l’entitat.

El BKH

El Barcelona Knowledge Hub, fundat l’any 2013, és el node de l’Academia Europaea que representa els països del sud d’Europa i del Mediterrani. L’entitat compta actualment amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, i el seu director acadèmic és el microbiòleg Ricard Guerrero.