Nou cicle a les biblioteques de Barcelona: la ciència també té història

La història ens pot ajudar a entendre la ciència, no com una activitat infal·lible, sinó com una activitat feta per éssers humans i, per tant, subjecte a les implicacions i els interessos polítics i socials de cada època.

..
07/04/2021 - 17:08 h

Les Biblioteques Camp de l’Arpa – Caterina Albert i El Clot – Josep Benet són dues de les seus del cicle de xerrades La ciència també té història, organitzat per Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (Institut d’Estudis Catalans). El cicle té per objectiu mostrar la ciència en tota la seva complexitat, d’aquesta manera, el públic tindrà eines per enfrontar críticament tant les teories conspiranoiques i anticientífiques com les utopies d’un futur científic i tecnològic sense límits.

Programació a Sant Martí

Història de la física: espectacle, mesura i república
Dilluns 12 d’abril, 18.30 h.
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert.
A càrrec de Josep Simon, historiador de la ciència de l’Institut Interuniversitari López Piñero de València. Recorregut panoràmic per la història viva de la física contemporània i debat sobre en quina mesura l’espectacle de la física va esdevenir república.

Són eternes les veritats matemàtiques?
Dilluns 19 d’abril, 18.30 h.
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert.
A càrrec de Joaquim Berenguer, doctor en Història de les Matemàtiques. L’objectiu de la xerrada és convidar a reflexionar sobre com les matemàtiques no són infal·libles ni eternes, sinó producte del desenvolupament històric d’una societat concreta.

Això no sortia al meu llibre de química: històries d’una ciència d’esperits, espectres i esperances
Dilluns 3 de maig, 18.30 h.
Biblioteca El Clot – Josep Benet.
A càrrec de Luis Moreno Martínez, doctor en Didàctica i Història de la Ciència. Aquesta conferència oferirà un viatge insòlit per una sèrie d’històries en què la ciència superarà a la ficció i el passat se superposarà al present per acostar-nos a les últimes perspectives de la història social i cultural de la química.

Freud a Espanya: una història de la psicoanàlisi
Dilluns 10 de maig, 18.30 h.
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert.
A càrrec de Silvia Lévy Lazcano, investigadora postdoctoral – Juan de la Cierva a l’Institut d’Història de la Ciència de la UAB. Recorregut per alguns dels viatges que van fer les idees de Freud a Espanya. A partir de l’anàlisi de casos concrets, mostrarem com la psicoanàlisi va transitar del domini científic i expert a l’ampli espectre de la cultura popular.

Les històries naturals: un passeig per jardins, zoològics i museus
Dilluns 17 de maig, 18.30 h.
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert.
A càrrec de Laura Valls, doctora en Història de la Ciència. La novel·la Les històries naturals de Joan Perucho, protagonitzada per un naturalista del segle XIX que s’aventura en el misteri d’un cavaller de Jaume I convertit en vampir, servirà d’esquer per fer un breu recorregut per la història de museus, jardins i parcs zoològics.

Tenen política els artefactes? Una mirada des de la història de la tecnologia
Dilluns 7 de juny, 18.30 h.
Biblioteca El Clot – Josep Benet.
A càrrec de Jaume Sastre – Juan, professor de l’Institut d’Història de la Ciència de la UAB. En aquesta xerrada, ens preguntarem si els artefactes fan política i de quina manera la història ens pot ajudar a entendre com en fan.

Totes les activitats del cicle estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de mascareta.