Notícies

Inici » Noticia » Nova vida al plàstic a La Fàbrica del Sol

Nova vida al plàstic a La Fàbrica del Sol

14 maig 2018

Xarxa d’Ateneus de Fabricació. Paulo Gomes, professor de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC, ha desenvolupat un projecte per reciclar plàstic a La Fàbrica del Sol.

Paulo Gomes, professor de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha fabricat una barra amb plàstics reciclats que podria ser una alternativa a l'ús de la fusta. I l’està fent amb tecnologies de baix cost i accessibles per a tothom. Gomes està desenvolupant aquest projecte a l’Ateneu de Fabricació La Fàbrica del Sol.

“El plàstic és com un recurs natural, com un arbre, està a tot arreu”, afirma Paulo Gomes. La seva idea és que el plàstic reciclat sigui una alternativa a l’ús de la fusta. Aquest professor de la Universitat Federal de Bahia, que actualment imparteix classes a la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, porta a terme un projecte personal que consisteix a reutilitzar deixalles plàstiques amb materials de baix cost, és a dir, amb tecnologies accessibles per a tothom.

Gomes desenvolupa aquest projecte a l’Ateneu de Fabricació La Fàbrica del Sol, un espai dedicat a la fabricació digital sostenible on es treballa per reciclar residus a escala local, amb l’objectiu de donar una segona vida a aquests materials i crear amb ells productes per al nostre dia a dia. A l’Ateneu de Fabricació, Gomes ha creat una barra amb plàstics reciclats provinent de caixes de mantega i ampolles, que podria substituir elements fets comunament amb fusta o acer com ara mobles i tanques.

El seu projecte s’inspira en Precious Plastic, una comunitat on persones d’arreu del món treballen per reutilitzar els plàstics que en l’actualitat s’acumulen i contaminen mars i oceans. Però com que els dissenys que creen a la comunitat de Preciosus Plastic no són assequibles per a tothom pel seu elevat preu tecnològic i per la complexitat tecnològica, Gomes té com a objectiu fer un projecte d’aquestes característiques amb tecnologies de baix cost, és a dir, crear prototips de màquines fàcils de dissenyar i amb materials a l’abast de tothom.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) adverteix que el 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. Projectes com el de Paulo Gomes permetrien reutilitzar aquest plàstic per evitar-ho. “Cal tenir exemples perquè la gent vegi que és possible, i crear prototips perquè qualsevol ciutadà pugui fabricar els dissenys i reutilitzar el plàstic”, afirma Gomes.