Per una ètica del consum

L’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu, ens fa una aproximació a l’ètica del consum en un món globalitzat, basat en llibre d’Adela Cortina “Por una ética del consumo”.

..
26/11/2021 - 11:06 h

Fent un repàs a la història veiem com el terme de consum massiu neix de la mà de les noves formes de producció massiva, aquest fet va suposar un canvi en el paper que juga a l’economia i a la quotidianitat de les persones que viuen en les societats consumistes, com és el cas de la nostra.

Una societat consumista és aquella en la que el consum és la dinàmica central de la vida social, i especialment, se centra en la compra de productes no necessaris per a la supervivència però molt carregats de valor simbòlic. Aquests productes actuen sobre la nostra autoestima i satisfan enveges, arribant a provocar sensació de frustració/autorealització o superioritat/inferioritat en nosaltres mateixes.

Allò que consumim configura el nostre estil de vida sobre el que es construeix la identitat de l’individu. Un estil de vida basat en un consum ètic ha de passar per un consum autònom, just, responsable i felicitant.

– Consum autònom: estem summament condicionades per la publicitat, el màrqueting, els mitjans de comunicació… Fer un consum autònom parteix per prendre consciència de les motivacions personals i les creences socials que intervenen en les nostres eleccions de consum.

– Consum just i responsable: consumir de forma que respectem i promovem la llibertat de tot ésser viu sense posar en perill el manteniment de la natura. Per això és clau informar-se bé i ser crítiques sobre l’origen i fabricació dels productes que comprem.

– Consum felicitant: hi ha algunes virtuts del caràcter que ens apropen a una vida felicitant, com és el cas del seny i la lucidesa. El seny ens permet discernir entre excés i defecte i la lucidesa ens permet estar atentes als motius que ens mouen a consumir compulsivament.

Sortir del cicle de treball-gast-consum-crèdit fa canviar les prioritats cap a una qualitat de vida major i no pas una quantitat de productes major. Desconstruir el sistema comercial i ser conscients que gastar genera addicció pot ajudar-nos a guanyar qualitat de vida.

Si vols saber més sobre consum responsable, pots consultar a l’Aula Ambiental del districte Sant Andreu a través del seu correu santandreuambiental@bcn.cat o trucant al 650 97 61 71.

Més informació