Resultats de dues accions participatives sobre política científica

L’oferta de cultura científica ha de guanyar presència als barris, ha de ser més participativa i ha de contribuir a fomentar l’esperit crític de la societat. Aquestes són les principals conclusions d’un parell d’iniciatives que va organitzar el programa Barcelona Ciència amb la col·laboració de La Mandarina de Newton per recollir opinions sobre les activitats de divulgació científica de la ciutat. Una de les iniciatives va ser una sèrie de tallers de cocreació als que hi van participar 70 persones i l’altra activitat, un experiment virtual ludificat que va comptar amb 207 participants. Ambdues accions es van celebrar a la tardor passada i ara se’n poden conèixer els resultats.

Barcelona Ciència - Resultats de dues accions participatives sobre política científica
23/02/2021 - 10:01 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Els tallers de cocreació es basaven en la metodologia Design Thinking i tenien l’objectiu de dissenyar estratègies i activitats divulgatives per implicar la ciutadania en la cultura científica. Dos dels tallers es van adreçar al públic adult i van comptar amb perfils afins a l’àmbit de la ciència i la divulgació (professionals de la recerca, la comunicació, makers, estudiants d’universitat) i també amb persones no especialitzades en temes científics. Quant als tallers per a infants i joves, tot i les limitacions a causa de la covid-19 hi van poder participar cinc nens i nenes de primària i catorze alumnes de segon d’ESO de l’IES Francisco de Goya.

Pel que fa a l’experiment virtual ludificat, les persones participants van compartir de manera anònima la seva opinió dels esdeveniments científics de la ciutat. Ho van fer a través d’un aplicatiu amb un component lúdic que alhora desvetllava alguns aspectes poc coneguts de la Barcelona científica. La participació s’estructurà en dues fases: una primera adreçada a algunes de les persones que van assistir als tallers de cocreació i que serví per testar l’aplicatiu (versió beta), i una segona fase oberta a tothom. A l’experiment hi van participar persones de tots els districtes de Barcelona i algunes d’altres municipis, amb una elevada representació femenina (un 68,12%).

En conjunt, les conclusions d’ambdues iniciatives subratllaven la importància de la ciència dins de l’àmbit cultural de la ciutat. Les persones participants van manifestar el seu interès per les activitats de divulgació, el qual estava motivat per l’objectiu de comprendre millor el món, estar al dia de les novetats científiques, l’entreteniment, establir diàleg amb altres persones d’interessos comuns o créixer professionalment, entre altres raons. Tanmateix, dels resultats també en sorgiren una sèrie de prioritats, com la d’elaborar una programació regular descentralitzada, que acosti la ciència a tots els barris, o fomentar l’esperit crític de les persones per combatre la desinformació i les falses creences. A més, d’acord amb les conclusions, aquestes fites s’han d’assolir fent les activitats més interactives, de manera que la ciència es pugui viure en primera persona.

Descarregar els resultats de les dues iniciatives