Notícies

Inici » Noticia » Rosa Menkman guanya la primera edició del premi Collide International Barcelona

Rosa Menkman guanya la primera edició del premi Collide International Barcelona

18 juliol 2019

Ciència. La convocatòria ha rebut un total de 228 inscripcions d’artistes de 49 països .

L’artista holandesa podrà realitzar una residència combinada al CERN de Ginebra i a la Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona per ampliar la seva recerca i treballar junt amb les comunitats científiques i artístiques locals.

L’artista holandesa Rosa Menkman ha estat la guanyadora de la primera edició del premi Collide International Barcelona. Aquest guardó s’atorga per fomentar la interacció entre arts i ciències gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’àrea d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, l’Institut de Cultura i el CERN. El premi consisteix en una residència artística combinada al Laboratori Europeu de Física de Partícules (el CERN, a Ginebra) i a la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona, per a què pugui desenvolupar la investigació i la producció del projecte amb què s’ha presentat a la convocatòria.

A la convocatòria del premi s’hi van presentar un total de 228 inscripcions d’artistes de 49 països diferents. El jurat, format per Mónica Bello, directora d’Arts at CERN, Oriol Gual, director de La Capella, Joana Hurtado, directora de Fabra i Coats, i Helga Timko, física del CERN, ha valorat en el projecte guanyador la seva sofisticació en el concepte i l’enfocament presentat, a través del qual realitza investigacions del més petit al més gran; i en la importància de la mesura científica: com es filtra i sorgeix la informació a partir d’una experiència inspiradora. Ara, l’artista tindrà l’oportunitat d’ampliar la seva investigació durant aquesta residència, que li permetrà treballar durant dos mesos al CERN, junt amb professionals de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i el laboratori. El tercer mes de residència el realitzarà a la Fabra i Coats de Barcelona, on podrà provar noves idees, ampliar horitzons, relacionar-se amb comunitats artístiques i científiques locals, i aprofundir en els programes culturals de la ciutat.

Mencions honorífiques

El premi atorga també quatre mencions honorífiques que han estat reconegudes a Samoa Rémy (Suïssa), Addie Wagenknecht (Àustria), Nathan Witt (Regne Unit) i l’artista Gabriella Torres (Puerto Rico) que resideix a Barcelona. El seu treball presenta fenòmens abstractes en formes tangibles alhora que demostra la seva capacitat per qüestionar i analitzar el significat més profund de les observacions físiques. Les persones amb aquest reconeixement podran gaudir d’una visita de dos dies al CERN com a artistes convidats i convidades.

Sobre Collide International a Barcelona

A través d’aquest programa impulsat per Arts at CERN es vol facilitar i intensificar la interacció entre l’art, la ciència, el seu diàleg i, mitjançant la seva influència mútua, donar suport a la innovació artística i investigadora. Gràcies a la col·laboració entre el CERN, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona, i en el marc del Pla Barcelona Ciència, la convocatòria del premi s’obrirà un cop per a cadascun dels anys de l’aliança que han establert les tres institucions, això és el 2019, 2020 i 2021.