Notícies

Inici » Noticia » S’obre el termini dels premis de vídeo Equit@T en l’àmbit de gènere i tecnologia

S’obre el termini dels premis de vídeo Equit@T en l’àmbit de gènere i tecnologia

29 abril 2022

Dona i tecnologia. L’objectiu d’aquest guardó és encoratjar les dones a fer estudis en l’àmbit STEM i consta de tres categories: dues dirigides a l’alumnat i una altra per a persones adultes.

Ahir, coincidint amb el Dia de les Nenes en les TIC, es va donar sortida als premis internacionals Equit@T impulsats per la UOC, els quals estaran oberts per a rebre propostes des del 28 d’abril fins a l'1 de novembre. Aquests guardons tenen la finalitat de promoure la divulgació científica entre les noies adolescents. Daniel Riera, director dels EIMT, destaca la necessitat d'iniciatives com aquest premi, perquè "els estudis científics evidencien que és durant l'adolescència quan desapareix l'interès que nenes i joves han mostrat per les carreres cientificotècniques".

Al premi s’hi podran presentar vídeos d’entre trenta segons i dos minuts de durada. Les peces poden ser en quatre llengües diferents: català, castellà, basc o gallec. Hi ha una categoria dirigida a l’alumnat, amb dues modalitats, i una altra a persones adultes. Pel que fa a les modalitats per a l’estudiantat, es divideixen en dues categories. En la primera les persones participants hauran de crear una peça audiovisual que ha estat concebuda per a compartir-se a xarxes socials com TikTok o als reels d’Instagram. La segona, dirigida a noies de secundària, premiarà el millor vídeo de divulgació científica, d’un màxim de dos minuts, en què expliquin un concepte cientificotècnic i el qual sigui concebut per ser compartit a les xarxes socials. Els vídeos guardonats seran premiats amb 1.000 euros cadascun.

Aquest guardó ha estat creat per a ajudar que les vocacions STEM (acrònim en anglès de science, technology, engineering and mathematics) no decaiguin en les noies durant l’adolescència. Així, tal com explica Daniel Riera, “hi ha un moment en què les vocacions STEM en noies cauen en picat”. També subratlla que el premi Equit@T “pretén fer reflexionar tant als infants com als joves sobre aquest tema, fer-los conscients que són lliures i competents per estudiar el que els agradi més”.

A més, com comenta Maria Olivella, directora de la Unitat d’Igualtat de la UOC, el premi Equit@T s’alinea amb el Pla d’igualtat de gènere de la Universitat per ajudar a reduir aquesta segregació horitzontal de l’alumnat, promovent que més dones es matriculin als àmbits tecnològics. És per això que se centra en els períodes previs, és a dir, durant la secundària, moment clau de configuració del projecte personal i acadèmic.

 

Més informació