Tret de sortida a la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible

..
15/10/2021 - 19:49 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

La plaça Sant Jaume va acollir ahir el tret de sortida de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible amb un acte coral, musical i participatiu, obert al públic en què van prendre la paraula els agents del cicle alimentari: pagesia, pescadors, ramaderes, paradistes de mercat, xefs i repartidors de menjar. Ells van ser els protagonistes d’un espectacle interpretat per l’orquestra mecanitzada de Cabo San Roque.

Una gran bastida davant la façana de l’Ajuntament de Barcelona va ser l’escenari vertical des d’on els intèrprets van dialogar amb la ciutadania assistent, que va participar activament en una creació musical col·lectiva composada especialment per a l’ocasió. Un tribut a tots aquells agents que formen part dels circuits alimentaris i que són clau per als objectius del projecte Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021: transformar el sistema alimentari per fer front a l’emergència climàtica, renovar la relació entre el món rural i l’urbà, generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat i impulsar dietes més saludables i sostenibles accessibles per a tothom.

L’espectacle va ser ideat per Virginia Angulo i Martin Garber, comissaris de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible; amb escenografia i composició musical de Cabo San Roque (Laia Torrent i Roger Aixut); direcció escènica i coordinació a càrrec d’Edi Pou. 

L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha expressat que per Barcelona és “una alegria” ser la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, “una estratègia de ciutat”. “Un terç de les emissions que generen gasos d’efecte hivernacle estan produïdes pel sistema de producció global alimentari”. L’alcaldessa planteja aquest repte com a una oportunitat per menjar millor i una oportunitat econòmica per reforçar els mercats, “un tresor dels nostres barris i referència internacional”, la restauració, la pagesia, ramaders, pescadors…

L’acte va comptar amb la presència de Ferran Berenguer, representant del sector ecològic de la Unió de Pagesos; Jose Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona; Marta Carola, ramadera i membre del projecte Ramats de Foc; Felipe Corredor, rider membre de Riders x Derechos; Carme Ruscalleda, xef amb 7 estrelles Michelin i Àngels Fisas, paradista verda del Mercat de la Concepció i pagesa.

Fisas va donar veu als 39 mercats municipals de la ciutat i va posar en valor la feina que fan les seves paradistes. “Les dones de mercat estem fetes d’una altra pasta. Treballar al mercat és una manera de ser i una manera de viure. Fem visibles les invisibles: carnisseres, peixateres, bacallaneres, pollastraires, xarcuteres, formatgeres i verduleres… ens reivindiquem com l’ànima viva dels mercats. Els nostres mercats omplen pobles, barris i ciutats de vida; el mercat és l’àgora del poble, el lloc públic que ens posa en comú, on veïnes, clientes consumidores i curioses es troben i es reconeixen part de la mateixa comunitat. Els mercats ens ajuden a teixir xarxes que ens aixopluguen de l’aïllament social, de la solitud i del silenci dels barris dormitori”, va explicar. 

A més a més, va afirmar: “A Barcelona tenim una xarxa de 39 mercats municipals que constitueixen el pilar del sistema alimentari saludable de la ciutat, ja que  asseguren l’accés de producte fresc de qualitat de les persones que hi viuen. No pot haver-hi ciutats alimentariament sostenibles sense producció sostenible i això vol dir exercir la sobirania alimentària. El nostre horitzó ha de ser omplir les nostres parades amb els productes de les nostres pageses, de les nostres ramaderes i de les nostres pescadores. El mercat ha de ser el lligam entre les productores de casa nostra i les persones consumidores. Les venedores del mercat generen confiança, i aquest fet és indispensable perquè els clients comencin a comprar de manera sostenible. Els mercats som la clau en el debat del model alimentari que la ciutat ha de tenir. Omplim els mercats. Els mercats són vida!”

La Rambla també celebra la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible

El Mercat de la Boqueria ha cedit els quioscos de la Rambla per utilitzar-los, durant aquest cap de setmana i el vinent, com a expositors d’entitats i empreses que giren al voltant de l’alimentació sostenible. Aquestes organitzacions tindran un espai per mostrar i explicar el seu projecte a la ciutadania i, a més, en un dels quioscos s’hi ubicarà una persona que informarà sobre la capitalitat a les persones que s’hi apropin. Aquesta iniciativa ha estat gestionada pel departament de Polítiques Alimentàries Urbanes.

Les entitats que hi participen són les següents: Associació SomlaClau, L’Olivera Cooperativa – Can Calopa de Dalt, Fundacions Tres Turons, Mescladís, DESOS Opció Solidària, El Peix al Plat – Barcelona Turisme Pesquer, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Associació AbonoKm0, Nutrició Sense Fronteres, Permacultura ATTA, Foodcoop BCN, Animal Rebellion, Ecologistes en Acció de Catalunya i Barc de recursos presenta: Pont Alimentari i Remenja’mmm.

El programa ‘Hoy por Hoy’, avui des del Mercat de Sant Antoni

Avui, 15 d’octubre, la Cadena SER ha traslladat el programa ‘Hoy por Hoy’, presentat per Àngels Barceló, al Mercat de Sant Antoni, també amb motiu de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible. Barceló ha entrevistat l’alcaldessa Ada Colau, que ha afirmat que “estem generant sinergies amb pagesos, ramaders de proximitat, pescadors de la costa mediterrània, la restauració i els mercats” i que “hem impulsat el menú de les estacions amb restauradors de primer nivell, amb què hem demostrat que podem fer una alimentació saludable, de qualitat i a preus justos i assequibles per als productors”. Podeu veure el programa sencer fent clic aquí.