L’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona a la revista European Public Mosaic

Inici » Noticies Ciencia » L’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona a la revista European Public Mosaic

06 maig 2020

Un article repassa l’experiència de l’Oficina connectant la recerca amb els reptes de la ciutadania.
 

L’European Public Mosaic (EPuM), la revista d’accés obert de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, va publicar el mes de març un volum dedicat a la relació entre la ciència i a presa de decisions polítiques. La publicació inclou un article sobre l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona escrit per Diana Escobar, responsable del programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i membre de l’Oficina.

L’article, en anglès com tots els continguts de la revista, descriu l’experiència de l’Oficina com a ens que ha contribuït significativament a la consolidació de projectes de ciència ciutadana de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i a la creació de noves iniciatives on la ciutadania esdevé part essencial del procés de recerca. Durant aquest temps, l’Oficina ha promogut un espai d’aprenentatge compartit basat en els coneixements i l’experiència fruit d’una vintena de projectes científics que n’han format part i han participat al llarg d’aquests anys.

El text parteix de la creació del programa Barcelona Ciència, l’aposta de l’ICUB per promocionar el coneixement científic com a part inherent de la nostra cultura que ha de donar resposta a les inquietuds de la societat. L’article esmenta diversos paradigmes d’aquest segle, com la recerca i la innovació responsables (l’RRI, de les seves sigles angleses) i la ciència oberta, que compten amb la participació imprescindible de la ciutadania per tal de trobar solucions a les necessitats socials i marcar prioritats en la presa de decisions polítiques. Aquests conceptes són presents en pràctiques com els living labs, els science shops i la ciència ciutadana, aquesta última entesa com la recerca científica que compta amb la implicació de persones no especialitzades en algun dels seus processos.

Aquest és el context que va afavorir la creació de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona l’any 2012. L’article repassa les experiències d’èxit en la implicació de la ciutadania amb els diversos projectes de recerca adscrits a l’Oficina. Una implicació que s’ha promogut gràcies a iniciatives de la pròpia Oficina com els programes Ciència Ciutadana als Barris i Ciència Ciutadana a les Escoles. Una trajectòria que ha permès a persones de totes les edats i coneixements esdevenir protagonistes de les agendes científiques locals i que planteja nous reptes de cara a un futur en què recerca i ciutadania hauran d’anar de bracet.

Descarregar l’article